Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ουκρανία: Δεν μας άσκησε πιέσεις ο Trump να διεξάγουμε έρευνα για τον γιο του Biden

Ουκρανία: Δεν μας άσκησε πιέσεις ο Trump να διεξάγουμε έρευνα για τον γιο του Biden
Η Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης του Αμερικανού προέδρου με τον κυριότερο αντίπαλό του από το Δημοκρατικό στρατόπεδο
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Vadym Prystaiko διέψευσε το Σάββατ (21/9/2019)ο ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άσκησε πιέσεις στον Ουκρανό ηγέτη Volodymyr Zelenskiy, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον περασμένο Ιούλιο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό κανάλι Hromadske, ο Prystaiko είπε ότι η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν τάσσεται με καμία πλευρά στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ακόμη και αν θεωρητικά θα ήταν σε θέση να το κάνει.
Πρόσθεσε ότι το Κίεβο εκτιμά τη βοήθεια που λαμβάνει από την Ουάσινγκτον.
Την Παρασκευή (20/9), αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Trump άσκησε κατ' επανάληψη πιέσεις στον Zelenskiy να ξεκινήσει έρευνα για τον γιο του Joe Biden, του κυριότερου πολιτικού αντιπάλου του.
Αυτό το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών φαίνεται ότι είναι στο επίκεντρο της καταγγελίας που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος τον Αύγουστο.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν το περιεχόμενο αυτής της καταγγελίας.
Μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αναφέρεται σε «πολλές ενέργειες» του προέδρου Trump και όχι μόνο σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον ξένο ηγέτη.
Μέχρι τώρα, το γραφείο του Zelenskiy  είχε αποφύγει να σχολιάσει τις καταγγελίες.
«Ξέρω τι αφορούσε η συζήτηση και νομίζω ότι δεν υπήρξε πίεση.
Η συζήτηση ήταν μακρά, φιλική και περιλάμβανε πολλά θέματα, μερικά από τα οποία απαιτούσαν σοβαρές απαντήσεις» είπε ο Prystaiko.
Ο Trump πρόκειται να συναντηθεί με τον Zelenskiy αυτήν την εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο Hunter Biden, ο δεύτερος γιος του πρώην αντιπροέδρου και γερουσιαστή, εργάστηκε για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου από το 2014.
Μετά τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο Biden απαίτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το απομαγνητοφωνημένο κείμενο αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Ο Prystaiko  ωστόσο είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει το δικαίωμα να κρατά απόρρητες τις συνομιλίες του με άλλους ηγέτες.
«Ο πρόεδρος Trump ο σύμβουλός του Rudolph Giuliani, οι εφημερίδες, οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικάνοι, ενδιαφέρονται να μάθουν αν ασκήθηκε πίεση στην Ουκρανία.
Είμαστε ανεξάρτητο κράτος, έχουμε τα μυστικά μας», πρόσθεσε.
Τρεις επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς, ερευνούν αυτό το τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου για να μάθουν αν ο Trump και ο προσωπικός δικηγόρος του, ο Giuliani, πίεσαν την ουκρανική κυβέρνηση να βοηθήσει την εκστρατεία επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού προέδρου.
Η εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε  ότι ο Trump προέτρεψε περίπου οκτώ φορές τον Zelenskiy να συνεργαστεί με τον Giuliani,  για να ερευνήσουν τον γιο του Biden.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης