Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: «Μπούλινγκ» στις πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας για να επενδύσουν στην IPO της Aramco

tags :
FT: «Μπούλινγκ» στις πλούσιες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας για να επενδύσουν στην IPO της Aramco
FT:«Μπούλινγκ» σε κροίσους για να επενδύσουν στην Aramco
Μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η Σαουδική Αραβία ασκεί έντονες πιέσεις στις εύπορες οικογένειες της χώρας ώστε να επενδύσουν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.
Απώτερος σκοπός των πιέσεων είναι η εταιρεία να αποτιμηθεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στους Financial Times για το σχέδιο του διαδόχου του θρόνου, Mohammed Bib Salman να χτιστεί εμπιστοσύνη για την εταιρεία, η οποία σχεδιάζεται να διαθέσει μετοχές στο χρηματιστήριο. Τέσσερις πηγές διεμήνυσαν στους Financial Times ότι οι συζητήσεις επιχειρούσαν να «υποχρεώσουν» και «να κάνουν μπούλινγκ» στις 50 πιο πλούσιες οικογένειες του βασιλείου προκειμένου να γίνουν βασικοί επενδυτές στην σχεδιαζόμενη αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση μετοχών (ΙΡΟ) της Aramco, η οποία αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Πολλές από τις οικογένειες που προσέγγισαν οι αρχές είδαν μέλη τους να φυλακίζονται στο ξενοδοχείο Ritz Carlton το 2017 και το 2018 όταν η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει «κύμα» συλλήψεων και ανακρίσεων για υποθέσεις διαφθοράς.
Κάποιοι από τους πλούσιους κρατούμενους είπαν ότι βασανίστηκαν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν οικονομικές συμφωνίες με το κράτος.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ανάμεσα στα άτομα που έχουν προσεγγίσει οι αρχές είναι και ο δισεκατομμυριούχος, al Talal ο οποίος κρατήθηκε στο Ritz Carlton για περισσότερους από τρεις μήνες και πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία του «παγώθηκαν» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι του προτάθηκε να επενδύσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην Aramco.
Η JPMorgan, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Credit Suisse είναι μεταξύ των δώδεκα δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα προωθήσουν την IPO στους επενδυτές τις προσεχείς εβδομάδες.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αποτίμηση 1 τρις δολάρια 1,5 τρις. δολάρια είναι πιο ρεαλιστική.
Οι πλούσιες οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους βασιλείς των 300 και των μεγιστάνων των επιχειρήσεων που κάποτε κρατήθηκαν στο Ritz-Carlton, είναι επομένως ένα βασικό στοιχείο για την εξασφάλιση μιας επιτυχημένης, υπερπροσφοράς προσφοράς, δήλωσαν οι τραπεζίτες.
Οι μεγάλοι επενδυτές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, καθώς και πολλοί μεγάλοι ασιατικοί θεσμοί, αναμένεται επίσης να προσεγγιστούν, ανέφεραν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τη διαδικασία της IPO.
Ένα άτομο πρότεινε να προσεγγιστούν και πλούσιες οικογένειες στην Αίγυπτο και το Λίβανο με δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης