Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι κινεζικές εταιρείες ξεπουλάνε όσο – όσο τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό

tags :
Οι κινεζικές εταιρείες ξεπουλάνε όσο – όσο τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό
Αρκετές κινεζικές εταιρείες αποχωρούν από τις διεθνείς αγορές είτε λόγω προβλημάτων ρευστότητας είτε κατόπιν εντολής του Πεκίνου
Αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα βρίσκονται πολλές κινεζικές εταιρείες, οι οποίες όχι μόνο μειώνουν τις επενδύσεις τους αλλά κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση των Financial Times.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες πριν μάλιστα από μερικά χρόνια προχωρούσαν και σε επενδύσεις στο εξωτερικό, αλλά πλέον έχουν τεράστια χρέη, σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω επενδύσεων σε επιχειρήσεις εκτός των κλάδων στους οποίους είναι εξειδικευμένες.
Από την αρχή του 2019, υπήρξε ρεκόρ πωλήσεων παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων από κινεζικές εταιρείες συνολικού ύψους περίπου 40 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Παράλληλα, ο ρυθμός των εξαγορών έχει επιβραδυνθεί σε μόλις 35 δισ. δολάρια, καθώς οι επιχειρήσεις ανησυχούν για την ύπαρξη κερδοσκοπικών αγορών.
Είναι η πρώτη φορά σε μια δεκαετία που οι κινεζικές εταιρείες είναι καθαροί πωλητές παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.
Η ιστορία της παγκόσμιας επέκτασης της Κίνας, μέσω εξαγορών διεθνώς είναι στενά συνδεδεμένη  με τις εγχώριες οικονομικές πολιτικές και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη.
Image
Η Κίνα χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική το 2015 για να καταπολεμήσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης ενώ παράλληλα επέτρεψε την υποτίμηση του νομίσματος της από την κεντρική τράπεζα.
Αυτές οι τακτικές αποτέλεσαν «μήνυμα» στις ιδιωτικές εταιρείες της χώρας ότι μπορούν να επεκταθούν και στο εξωτερικό, μέσω εξαγορών.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των κινεζικών πωλήσεων φέτος, σαφώς εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο χωρών.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν πωλήσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ το 2019, από μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Ταυτόχρονα, αγόρασαν 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, από το ρεκόρ των 64,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν φθάσει το 2016.
Image
Από τα τέλη του 2018, η αμερικανική κυβέρνηση αύξησε τον έλεγχο των κινεζικών εισερχόμενων εξαγορών, ειδικά σε ευαίσθητες αγορές όπως η τεχνολογία.
Την ίδια στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση πιέζει επίσης τις εγχώριες επιχειρήσεις να εκποιήσουν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία ως αντίποινα στην εμπορική διαφωνία, σύμφωνα με τον Aaron Cutler, συνεργάτη της δικηγορικής εταιρείας Hogan Lovells στην Ουάσιγκτον.
Στη μεγαλύτερη κινεζική πώληση της χρονιάς, μια ομάδα επενδυτών ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, με επικεφαλής την εταιρεία real estate China Vanke και Hopu Investment Management, πούλησε τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης SLP στην Blackstone έναντι του ποσού των 18,7 δισ. δολαρίων.
Η συναλλαγή περιλάμβανε κυβερνητικούς επενδυτές όπως η Bank of China Group Investment και θεωρήθηκε από ορισμένους τραπεζίτες ως κρατική επιβολή κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης