Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rosengren (Fed): Aχρείαστη η μείωση του επιτοκίου, αυξάνει το ρίσκο

tags :
Rosengren (Fed): Aχρείαστη η μείωση του επιτοκίου, αυξάνει το ρίσκο
Η μείωση του επιτοκίου δεν ήταν απαραίτητη, καθώς αυξάνει το ρίσκο να ενισχυθούν οι τιμές των assets, προειδοποιεί ο Rosengren
Αχρείαστη χαρακτηρίζει τη νέα μείωση του επιτοκίου από τη Federal Reserve, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης, Eric Rosengren.
«Η μείωση του επιτοκίου δεν ήταν απαραίτητη αυξάνει το ρίσκο να αυξηθούν οι τιμές των assets, την ώρα που ενθαρρύνει τη μόχλευση», δήλωσε ο αξιωματούχος της Fed.
«Μολονότι οι κίνδυνοι είναι ήδη υπαρκτοί, λόγω των εμπορικών εντάσεων και των γεωπολιτικών ανησυχιών, η μείωση των επιτοκίων για να καταπολεμηθεί η αβεβαιότητα, δεν έρχεται χωρίς κόστος», εξηγεί.
Και προσθέτει ότι «η επιπλέον νομισματική στήριξη δεν χρειάζεται σε μια οικονομία στην οποία η αγορά εργασίας είναι ήδη «σφικτή» και ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των τιμών στα assets και περαιτέρω μόχλευσης».
Κατά την τελευταία συνεδρίαση τους οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αποφάσισαν τη μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος μεταξύ 1,75% και 2%.
Παράλληλα η Fed μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από δύο δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, η Fed εμφανίστηκε διχασμένη στο ερώτημα για το αν η αμερικανική οικονομία χρειάζεται περισσότερη νομισματική χαλάρωση για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις - και εάν θα χρειαστεί να επεκτείνει τον ισολογισμό της για να αποτρέψει περαιτέρω διαταραχές στις χρηματαγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης