Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές – Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης

tags :
Ισραήλ: Απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές – Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
Netanyahu και Gantz θέλουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά δεν μπορούν να συνεννοηθούν
Το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο «έβγαλαν» οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ καθώς κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα – απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 14 εκλογικά τμήματα με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη 25/9 -, το κεντρώο πολιτικό κόμμα «Μπλε Λευκό» του Benny Gantz λαμβάνει τις 33 από τις 120 έδρες της Βουλής και ακολουθεί το Likoud του Benjamin Netanyahu με 31 έδρες.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί ο απόλυτος κατακερματισμός.
Η Ενωμένη Αραβική Λίστα λαμβάνει 13 έδρες, ακολουθεί με 9 έδρες το υπερορθόδοξο κόμμα Σας των σεφαραδιτών εβραίων και έπονται το υπερορθόδοξο κόμμα των ασκεναζίμ εβραίων «Ενοποιημένος Ιουδαϊσμός της Τορά» με 8 έδρες, όσες λαμβάνει και ο λαϊκός εθνικιστικός σχηματισμός Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Άμυνας, Avigdor Lieberman και κατόπιν η ριζοσπαστικς δεξιά Γιαμίνα με 7 έδρες, το Εργατικό Κόμμα με 6 έδρες και το αριστερό ψηφοδέλτιο Δημοκρατική Παράταξη με 5 έδρες.
Μόνη λύση ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο Netanyahu κάλεσε τον Gantz να διαπραγματευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση χωρίς να τίθεται προαπαιτούμενα, με τον Gantz να ανταπαντά πως και αυτός θέλει μια κυβέρνηση συνασπισμού αλλά με τον ίδιο επικεφαλής.
Λύση σε αυτόν τον πολιτικό γρίφο θα επιχειρήσει να βρει ο πρόεδρος του Ισραήλ, R. Rivlin, ο οποίος αφού διαβουλευθεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις μεθαύριο, Κυριακή για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Εάν δεν τα καταφέρει, κανείς δεν αποκλείει το σενάριο και μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς βουλευτικές εκλογές είχαν προηγηθεί και τον περασμένο Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης