Τελευταία Νέα
Διεθνή

To Αφγανιστάν προετοιμάζεται για νέο κύμα επιθέσεων - Oι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να εμποδίσουν τις εκλογές

tags :
To Αφγανιστάν προετοιμάζεται για νέο κύμα επιθέσεων - Oι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να εμποδίσουν τις εκλογές
Αφγανιστάν: Η χώρα προετοιμάζεται για νέο κύμα επιθέσεων καθώς οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευθεί να εμποδίσουν τις προεδρικές εκλογές
Η βομβιστική επίθεση που εξαπολύθηκε την Τρίτη εναντίον προεκλογικής συγκέντρωσης του προέδρου A. Yani στο κεντρικό Αφγανιστάν υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 28ης Σεπτεμβρίου, μετά και την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν.
Η επίθεση της Τρίτης, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ήταν μία ακόμη σκοτεινή στιγμή μιας ιδιαίτερα αιματηρής εβδομάδας για το Αφγανιστάν.
Εξάλλου σήμερα Πέμπτη τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 95 τραυματίστηκαν κοντά σε νοσοκομείο στο νότιο Αφγανιστάν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας των Ταλιμπάν.
Συνολικά μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 100 άνθρωποι σε μια σειρά επιθέσεων, με εκατοντάδες ακόμη να έχουν τραυματιστεί.
Παρά την αύξηση των επιθέσεων οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές, ανάμεσά τους και ο Yani, μίλησαν σε μεγάλες, ανοικτές προεκλογικές συγκεντρώσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, καλώντας τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν για να νικήσουν τον στόχο των Ταλιμπάν, να παρακαμφθεί η δημοκρατική διαδικασία.
Όμως οι αντάρτες δεν έχουν κρύψει ότι σκοπεύουν να προκαλέσουν προβλήματα στην εκλογική διαδικασία.
«Έχουμε ενημερώσει όλους τους Αφγανούς να μείνουν μακριά από τα εκλογικά κέντρα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ευθύνονται οι ίδιοι για τις απώλειες», δήλωσε διοικητής των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ.
Έπειτα από μήνες αβεβαιότητας την ώρα που Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για την απομάκρυνση χιλιάδων στρατιωτών τους από το Αφγανιστάν, οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 28 Σεπτεμβρίου, έπειτα από δύο αναβολές.
Ανώτεροι αξιωματούχοι στην Καμπούλ δήλωσαν ότι περισσότεροι από 140.000 Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί θα αναπτυχθούν για την προστασία 28.000 εκλογικών κέντρων και να διευκολύνουν τη διαδικασία η οποία θα κοστίσει 90 εκ. δολάρια στο αφγανικό κράτος και επιπλέον 60 εκ. δολάρια από χρήματα δωρητών.
Για όσο καιρό διήρκησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν επισκιάσει τις προεδρικές εκλογές.
Πολλοί Δυτικοί διπλωμάτες πίστευαν ότι η εκλογική διαδικασία θα διέκοπτε τις προσπάθειες σύναψης συμφωνίας με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πάντα αντιτίθονταν στις εκλογές.
Όμως μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Trump να ακυρώσει μια προγραμματισμένη συνάντηση με ηγέτες των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ όλα άλλαξαν.
«Η ικανότητα των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν ήταν ελάχιστη καθώς ήταν απασχολημένοι με τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», δήλωσε Δυτικός διπλωμάτης. «Όμως τώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες διακόπηκαν, οι εκλογές επέστρεψαν στην ατζέντα», πρόσθεσε.
Εκτός από τον Yani άλλοι 18 υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία, ανάμεσά τους και ο εδώ και χρόνια αντίπαλός του A. Abdalla.
Μετά τις εκλογές του 2014, που αμαυρώθηκαν από μαζική νοθεία και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής, κάτι που ανάγκασε τις ΗΠΑ να επέμβουν και να επιβάλουν μια συμφωνία βάσει της οποία ο Yani και ο Abdalla σχημάτισαν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Αυτή τη φορά υποψήφιος είναι και ο G. Hekmatiar, πρώην πολέμαρχος οι μαχητές του οποίου κατηγορούνται ότι σκότωσαν χιλιάδες ανθρώπους στην Καμπούλ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη δεκαετία του 1990.

Ανησυχίες για τη συμμετοχή

Περίπου 9,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε μια χώρα με πληθυσμό περίπου 32 εκατομμύρια.
Αν και οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές, οι ανησυχίες για την ασφάλεια ενδέχεται να ωθήσουν πολλούς Αφγανούς να μην πάνε να ψηφίσουν, κάτι που ίσως υπονομεύσει τη νομιμότητα του νικητή, αν η συμμετοχή είναι χαμηλή.
Δημοσκόπηση του Αφγανικού Ιδρύματος Διαφάνειας των Εκλογών εμφανίζει τον Yani νικητή, με τον Abdalla δεύτερο.
Όμως το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό να μην πάνε να ψηφίσουν.
Το 2009 η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές ήταν περίπου 32%, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ για το 2014 δεν δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα.
«Αξιόπιστες εκλογές θα αποτελέσουν σημαντική πολιτική βάση για το μέλλον της χώρας και θα προσφέρουν νομιμοποίηση και κύρος στον εκλεγμένο πρόεδρο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν T. Yiamamoto.
Ο νικητής σίγουρα θα τα χρειαστεί αν θέλει να επιβληθεί ως συνομιλητής των Ταλιμπάν.
Οι αντάρτες εξακολουθούν να θεωρούν τον Yani «μαριονέτα» των ΗΠΑ και δεν γι’ αυτό δεν τον περιέλαβαν στις συνομιλίες που είχαν με την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης