Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schiff: Γιατί η Fed δεν θα μπορέσει αυτήν την φορά να σώσει την κατάσταση

Schiff: Γιατί η Fed δεν θα μπορέσει αυτήν την φορά να σώσει την κατάσταση
Η Fed δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση όπως έκανε το 2008
Ο οικονομολόγος και χρηματιστής Peter Schiff πιστεύει ότι η νομισματική πολιτική της Fed θα βυθίσει το δολάριο και θα οδηγήσει σε πληθωριστική ύφεση.
Η Fed μπορεί να περικόψει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και να ξεκινήσει ακόμη έναν γύρο νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να τονώσει την οικονομία μετά την κατάρρευση. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ το πέτυχε μετά την κρίση του 2008.
Με το να ρίχνει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν και να τα κρατάει εκεί για μία δεκαετία, με τρεις γύρους QE, η Fed κατάφερε να επαναφέρει την φούσκα των ακινήτων και των ομολόγων και να ανακάμψει το χρηματιστήριο. Αυτήν την φορά όμως, η τακτική αυτή δεν θα δουλέψει.
Σε συνέντευξή του εξηγεί ότι, αν και δεν πίστευε ότι η Fed θα κατάφερνε να σώσει την οικονομία το 2008, αυτήν την φορά η κατάσταση είναι δυσκολότερη και το πρόβλημα πιο περίπλοκο.
Ο Peter Schiff πιστεύει ότι ο επόμενος γύρος νομισματικής χαλάρωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τελευταίο. Η Fed μπορεί να χρειαστεί 10 ή 20 τρισ. αυτήν την φορά.
"Οι Κινέζοι ήταν μεγάλοι αγοραστές. Οι Ρώσοι ήταν μεγάλοι αγοραστές. Δεν βλέπω πια αυτή την όρεξη για το χρέος των ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε μεγάλη βοήθεια από τις άλλες χώρες που προσπαθούν ήδη να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στο δολάριο τώρα. Δεν νομίζω ότι θα το εντείνουν πραγματικά για να ενεργοποιήσουν QE4", δήλωσε.
Το άλλο θέμα είναι τα ελλείμματα του ομοσπονδιακού κρατικού προϋπολογισμού. Στα χρόνια που προηγήθηκαν της συντριβής του 2008, ο George Bush είχε ελλείμματα ύψους 250 ή 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελλείμματα έφθασαν σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Τώρα υπάρχουν ήδη 1 τρισ. δολάρια ελλείμματα. Εάν η οικονομία συντριβεί θα μπορούσαμε να εξετάσουμε ελλείμματα ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποκομίσει κέρδη η Fed ύψους 3-4 δισ. δολαρίων χωρίς να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης