Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεί απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου το Libra του Facebook;… Ναι!

tags :
Αποτελεί απειλή για την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου το Libra του Facebook;… Ναι!
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σύντομα το Libra θα ανταγωνίζεται τα κυβερνητικά νομίσματα
Έντονες επικρίσεις έχουν εκφράσει οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών για το ψηφιακό νόμισμα που προωθεί το Facebook, το Libra.
Μάλιστα, δεν έχουν κρύψει τις ανησυχίες τους ότι το Libra θα μπορούσε να διαταράξει σοβαρά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόσφατα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, προειδοποίησε ότι τα εικονικά νομίσματα, όπως το Libra, «θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την υπεροχή του αμερικανικού δολαρίου».
Το σχόλιο του Coeure φάνηκε να εκφράζει την ανησυχία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι μόνο ένα είναι το πραγματικό νόμισμα στις ΗΠΑ είναι το δολάριο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι σύντομα το Libra θα ανταγωνίζεται τα κυβερνητικά νομίσματα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook έχει μεγάλη επιρροή, με περισσότερους από 2,4 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, ενώ οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, στο πλαίσιο του Libra Association, περιλαμβάνουν γίγαντες όπως η Uber, η Visa και η Vodafone.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας αμφισβήτησαν το Libra, λέγοντας ότι το σχέδιο του Facebook για το νόμισμα «αποτυγχάνει» να αντιμετωπίσει βασικούς κινδύνους γύρω από την οικονομική ασφάλεια, την προστασία των επενδυτών και τους νόμους κατά του ξεπλύματος χρημάτων.
Ο Bruno Le Maire της Γαλλίας ανέφερε μάλιστα ότι «δεν μπορεί να εγκρίνει την ανάπτυξη του Libra στο ευρωπαϊκό έδαφος».
Μια βασική ανησυχία και για τις δύο χώρες είναι εάν το Facebook θα ανταγωνιστεί πραγματικά με κυρίαρχα νομίσματα όπως το ευρώ και το δολάριο.
Και σύμφωνα με τους αναλυτές θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ρυθμιστικές αρχές.
Επίσης, παγκόσμιοι παρατηρητές προστασίας ιδιωτικού απορρήτου από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το πόσο λίγα έχει κάνει το Facebook προκειμένου να προστατεύσει τις πληροφορίες χρηστών.
Το επιχείρημα του Facebook είναι ότι δεν πρόκειται να κερδίσει νέα χρήματα με το ψηφιακό νόμισμα.
Το Libra είναι συνδεδεμένο με ένα καλάθι νομισμάτων, όπως το δολάριο, έτσι ώστε να διατηρηθεί μια σταθερή αξία.
Ο κύριος σκοπός του είναι να επιτρέψει στους ανθρώπους να μετακινούν τα χρήματα σε όλο τον κόσμο με ευκολία.
Ο David Marcus, ο εκτελεστικός διευθυντής της πρωτοβουλίας, λέει ότι το νόμισμα δεν θα "απειλήσει την κυριαρχία των εθνών όταν πρόκειται για χρήματα".
Όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ο Dante Disparte του Libra Association δήλωσε ότι ο οργανισμός δεσμεύεται να προστατεύει τα δεδομένα των ανθρώπων.
Στο μεταξύ, ο Teunis Brosens της ING δήλωσε ότι η εταιρεία έχει κάνει το σωστό, ανακοινώνοντας τα σχέδια για το Libra τόσο νωρίς.
«Δεν ακολούθησαν το μοντέλο μεγιστοποίησης που αντιτίθεται στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ακολουθούσαν ούτε καν το μοντέλο Uber για να ξεκινήσουν», δήλωσε ο Brosens.
"Εμπλέκονται πρώτα οι ρυθμιστικές αρχές και αυτός είναι ο σωστός τρόπος επέκτασης", ανέφερε.
Πράγματι, το Facebook διεξάγει διάλογο με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους τους σχετικά με το ψηφιακό κέρμα τους πριν από την προγραμματισμένη κυκλοφορία του το 2020.
Η εταιρεία συναντήθηκε με αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Πριν από αυτό, ο Marcus εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ και εξετάστηκε.
Οι ειδικοί της βιομηχανίας λένε ότι παρά τις αντιδράσεις εναντίον του Libra, οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να ρίξουν μια σοβαρή ματιά στις κρυπτοεπενδύσεις - αν και κάποιοι κάνουν την διάκριση ανάμεσα στο Libra και κρυπτοσυχνότητες όπως το bitcoin.
Η ιδέα ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας, για παράδειγμα, φαίνεται να έχει επανεξεταστεί από ορισμένα θεσμικά όργανα.
Είναι μια ιδέα που έχει επικρατήσει εδώ και αρκετό καιρό, με τη σουηδική Riksbank να προσπαθεί να προωθήσει την ανάπτυξη μιας ψηφιακής έκδοσης του νομίσματός της φέτος.
Πρόσφατα όμως, ο Mark Carney της Τράπεζας της Αγγλίας πρότεινε ένα ψηφιακό αποθεματικό νόμισμα, ενώ ο Coeure της ΕΚΤ πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν για να ερευνήσουν ψηφιακά νομίσματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Τι είναι το Libra;

Οταμ αποκαλύφθηκε από το Facebook τον Ιούνιο, το Libra είναι ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα επιτρέψει στους ανθρώπους να στείλουν χρήματα σε όλο τον κόσμο με την ίδια ευκολία που μπορούν να στείλουν φωτογραφία ή κείμενο.
Θα υποστηρίζεται 1:1 από ένα καλάθι νομισμάτων που κρατείται στο αποθεματικό.
Αυτό το κάνει διαφορετικό από κρυπτοσυχνότητες όπως το bitcoin, τα οποία είναι γνωστά για τις πτητικές εναλλαγές τιμών τους.
Το Facebook δημιούργησε μια νέα θυγατρική εταιρεία που ονομάζεται Calibra, η οποία θα δημιουργήσει ένα ψηφιακό πορτοφόλι για τους χρήστες, προκειμένου να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν μάρκες και να βοηθούν την εταιρεία να επωφεληθεί από το εικονικό νόμισμα.
Και παρόλο που οι δυτικές οικονομίες έχουν ασκήσει σκληρή κριτική σε αυτό, ο Brosens της ING δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών θα μπορούσαν να είναι πιο «ανοιχτές» σε μια πρόταση όπως το Libra, καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το δολάριο.
Ο διοικητής της BOE, Μ. Carney, έθεσε τον περασμένο μήνα την ιδέα ενός παγκόσμιου εικονικού νομίσματος που θα αντικαταστήσει το δολάριο ως το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη ισορροπίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια περιόδων αβεβαιότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης