Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Έκπληξη από Netanyahu – Προσκαλεί τον Gantz να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού

tags :
Ισραήλ: Έκπληξη από Netanyahu – Προσκαλεί τον Gantz να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού
Ο Netanyahu βγήκε αποδυναμωμένος από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές
Έκκληση στο βασικό του πολιτικό αντίπαλο Benny Gantz να σχηματίσουν μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες δεν αναδείχθηκε κάποιος ξεκάθαρος νικητής.
Σημειώνεται πως με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το Likud του Netanyahu λαμβάνει τις 55 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου ενώ 56 έδρες παίρνει το κόμμα Μπλέ και Άσπρο του Benny Gantz.

Η κίνηση του «αποδυναμωμένου» εκλογικά Netanyahu προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, καθώς συνιστά μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί μια πλήρη ανατροπή στην έως σήμερα στρατηγική του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Είχα δεσμευτεί να σχηματίσω μια δεξιά κυβέρνηση.
Προς λύπη μου, το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι αυτό είναι αδύνατο.
Benny, πρέπει να σχηματίσουμε μια ευρεία κυβέρνηση ενότητας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα ακόμα και σήμερα.
Το έθνος περιμένει από εμάς, και από τους δύο μας, να δείξουμε υπευθυνότητα και να επιδιώξουμε συνεργασία» ήταν τα λόγια του Netanyahu, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως η πρόταση του αυτή δεν έχει καμία προϋπόθεση.
Στην πρόσκληση αυτή αναμένεται να απαντήσει ο Gantz, ο οποίος θα κάνει και σχετική δήλωση στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ θετική είναι η πρώτη αντίδραση από τον πρόεδρο του Ισράηλ, Reuven Rivlin, ο οποίος καλωσόρισε την πρόταση Netanyahu.
Το ενδεχόμενο αυτό πάντως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια και οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων του Netanyahu και του Gantz στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινή πολιτική, είναι πολύ μικρές.
Ωστόσο, ο Gantz αν και στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα εκλογικά αποτελέσματα είχε υποστηρίξει πως θα ήθελε μια καλή κυβέρνηση ενότητας, είχε αποκλείσει να προχωρήσει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Likud, το κόμμα του Netanyahu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης