Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Γεωργιάδη σε τράπεζες και εισπρακτικές: Η χώρα έχει κανόνες και θα εφαρμόζονται από όλους

Μήνυμα Γεωργιάδη σε τράπεζες και εισπρακτικές: Η χώρα έχει κανόνες και θα εφαρμόζονται από όλους
Η χώρα έχει κανόνες, οι νόμοι θα εφαρμόζονται είτε αφορά στους μικρούς είτε αφορά στους μεγάλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης
Mήνυμα σε τράπεζες και εισπρακτικές για την απαρέγκλιτη τήρηση της νομοθεσίας, έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
«Η χώρα έχει κανόνες και αυτοί θα εφαρμόζονται από όλους», ανέφερε ο υπουργός, ενημερώνοντας νωρίτερα τη Βουλή ότι πρόσφατα επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε ελληνική τράπεζα, για υπόθεση ακατάσχετου λογαριασμού.
Πρόσφατα επιβλήθηκε, επίσης, πρόστιμο σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία.
Και για τις δύο υποθέσεις είχαν γίνει καταγγελίες, καιρό πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν είχε προχωρήσει την επιβολή προστίμων, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
«Το λέω διότι γίνεται λόγος ποια κυβέρνηση είναι με τους μεγάλους και ποια κυβέρνηση είναι με τους μικρούς.
Για να ακούει ο ελληνικός λαός και να συνεννοούμαστε. Εσείς είστε με τους μικρούς στα κανάλια, αλλά στα πρόστιμα ήσασταν με τους μεγάλους.
Εμείς ήμασταν με όλους, και τους μεγάλους και τους μικρούς, και λέμε σε όλους το ίδιο: Η χώρα έχει κανόνες, οι νόμοι θα εφαρμόζονται, είτε αφορά στους μικρούς είτε αφορά στους μεγάλους», είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, επίκαιρη ερώτηση του οποίου συζητήθηκε στη Βουλή νωρίτερα, για τις καταχρηστικές πρακτικές δικηγορικών γραφείων και δικηγορικών εταιρειών που εμπλέκονται στις προσπάθειες είσπραξης οφειλών δανειοληπτών.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη συζήτηση προέκυψε ότι, προκειμένου να υπάρξουν κανόνες για τις δικηγορικές εταιρείες που εμπλέκονται στον τομέα αυτό, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.
Τα δικηγορικά γραφεία και οι δικηγορικές εταιρείες δεν εμπίπτουν στον Ν.3758/2009, που αφορά στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για καταχρηστικές πρακτικές δικηγορικών γραφείων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για το ζήτημα αυτό.
Οι καταχρηστικές πρακτικές των δικηγορικών γραφείων και των δικηγορικών εταιρειών ήταν αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και ο παριστάμενος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης είπε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το θέμα. Διευκρίνισε όμως ότι «το ρυθμιστικό πλαίσιο καθορίζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης» και συνεπώς η απαιτούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Είπε ακόμη ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το θέμα, εν ολίγοις, απασχολεί την κυβέρνηση και αναμένεται «να ρυθμιστεί αυτό το γκρίζο τοπίο».
 «Το θέμα είναι σημαντικό», τόνισε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι υπάρχει γκρίζα ζώνη, διότι ο Ν. 3758/2009 που αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες δεν έχει πεδίο εφαρμογής στα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρείες που εμπλέκονται στις προσπάθειες είσπραξης οφειλών και μετατρέπονται ουσιαστικά σε εισπρακτικές εταιρείες
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με πρωτοβουλία του οποίου συζητήθηκε σήμερα αυτό το θέμα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει σχέδιο νόμου το οποίο είχε κατατεθεί στη Γραμματεία της Κυβέρνησης 1,5 μήνα πριν τις ευρωεκλογές, αλλά "η προηγούμενη κυβέρνηση δεν πρόκαμε".
Ο βουλευτής είπε ότι εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, οι δικηγορικές εταιρείες.
Καθώς υπήρχαν πολλές καταγγελίες στις καταναλωτικές οργανώσεις για την καταχρηστική πρακτικών των εισπρακτικών εταιρειών, πολλές από αυτές έκλεισαν, αλλά βρέθηκε ο τρόπος να συνεχιστεί η πρακτική τους από δικηγορικές εταιρείες και δικηγόρους που καλούν τους οφειλέτες περισσότερες από μια φορά την ημέρα, δεν δηλώνουν την ιδιότητα και το ονοματεπώνυμό τους, ασκούν ψυχολογική πίεση, καταργούν το πλαίσιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων κλπ.
«Εάν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει τον κοινωνικό διάλογο που ήθελε, για ένα τόσο σοβαρό, χρειάστηκε 4,5 χρόνια και σε 4,5 χρόνια δεν προκάματε, όπως είπατε, φαντάζομαι να μας δώσετε εμάς, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα εξάμηνο», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Είμαστε προφανώς πολύ πιο γρήγοροι από εσάς να κάνουμε τα 4,5 χρόνια, 6 μήνες.
Πολιτική μας βούληση είναι να παρέμβουμε».
«Οι κυβερνήσεις έχουν έναν χρόνο θητείας. Κρίνονται γι΄αυτά που κάνανε και όχι γι΄αυτά που δεν προκάνανε. Αυτά που δεν προκάνανε να τα προλαβαίνανε, είναι η απάντηση», είπε ο 'Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος -σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση να λύσει σημαντικά θέματα- ενημέρωσε τη Βουλή ότι ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, επέβαλε το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε ελληνική τράπεζα, πριν από λίγες ημέρες, διότι δέσμευσε ακατάσχετο λογαριασμό μισθοδοσίας και ενώ η καταγγελία είχε υποβληθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, πολλούς μήνες προ των εκλογών, δεν είχε επιβληθεί πρόστιμο.
«'Αρα, εμείς προκάμαμε να βάλουμε το πρόστιμο», σημείωσε ο υπουργός και ενημέρωσε, επίσης, ότι ενώ είχε φτάσει στο υπουργείο καταγγελία για μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, πολύ καιρό προ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, για καταχρηστικούς όρους, δεν είχε επιβληθεί πρόστιμο, πράγμα που έγινε μετά τις εκλογές από το υπουργείο Ανάπτυξης.
«Το λέω διότι γίνεται λόγος ποια κυβέρνηση είναι με τους μεγάλους και ποια κυβέρνηση είναι με τους μικρούς.
Για να ακούει ο ελληνικός λαός και να συνεννοούμαστε. Εσείς είστε με τους μικρούς στα κανάλια αλλά στα πρόστιμα ήσασταν με τους μεγάλους.
Εμείς ήμασταν με όλους, και τους μεγάλους και τους μικρούς, και λέμε σε όλους το ίδιο: Η χώρα έχει κανόνες, οι νόμοι θα εφαρμόζονται είτε αφορά στους μικρούς είτε αφορά στους μεγάλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης