Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Johnson θέλει περισσότερο από ποτέ μια συμφωνία για το Brexit

tags :
Politico: Ο Johnson θέλει περισσότερο από ποτέ μια συμφωνία για το Brexit
Διχασμένοι οι Συντηρητικοί για τη στρατηγική που ακολουθεί ο Johnson
Την θέση ότι ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson θέλει περισσότερο από ποτέ μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit πίσω από την οποία να μπορέσουν να στοιχηθούν οι Συντηρητικοί βουλευτές διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα του το περιοδικό Politico, λίγες ώρες μετά την ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι ένα άτακτο Brexit έρχεται πιο κοντά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η στήριξη των Συντηρητικών στον Johnson παραμένει σταθερή παρά τα όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες όταν και διεγράφησαν 21 βουλευτές των Συντηρητικών λόγω της απόφασης τους να κινηθούν κατά της κομματικής και κυβερνητικής γραμμής και να ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου που αναγκάζει τον Johnson να ζητήσει μια νέα τρίμηνη αναβολή του Brexit, αν δεν καταφέρει έως τις 18/10 να καταλήξει σε μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit.
Παρόλο αυτά ο Johnson επιμένει να υποστηρίζει πως εάν δεν προχωρήσει κανονικά το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 31/10 και αυτό αναβληθεί εκ νέου, τότε οι Συντηρητικοί θα τιμωρηθούν από τους Βρετανούς ψηφοφόρους και για αυτό το λόγο δεν αποκλείει ακόμα και το σενάριο ενός Brexit ακόμα και αν δεν έχει επέλθει συμφωνία.
«Εάν ο Johnson κλείσει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες τότε πολλοί από τους 21 Συντηρητικούς αναμένεται να επιστρέψουν στο κόμμα.
Εάν αποτύχει να φτάσει σε συμφωνία και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας το σενάριο ενός άτακτου Brexit, τότε θα του είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει το κόμμα ενωμένο» αναφέρει το Politico, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Βρετανών βουλευτών που υποστηρίζουν πως ο Johnson πραγματικά επιθυμεί μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit.
Την ίδια όμως στιγμή, υπάρχει και η θέση στο εσωτερικό του κόμματος ότι εάν ο Johnson δεν προχωρήσει στο Brexit, όπως έχει προγραμματιστεί, τότε το κόμμα θα βρεθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη θέση, καθώς για άλλη μια φορά μια διαφορετική ηγεσία των Τόρις θα έχει αποτύχει να υλοποιήσει το Brexit.
Και αυτός ο «διχασμός» στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενισχύεται και από τις φωνές εκείνες που εκφράζουν την απόγνωση τους για την κατεύθυνση, στην οποία πηγαίνει το κόμμα ο Johnson.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης David Gauke έχει προειδοποιήσει ότι η στρατηγική του Johnson ενέχει τον κίνδυνο οι Συντηρητικοί να μετατραπούν σε μια πιο ήπια μορφή του κόμματος του Brexit του Nigel Farage, κάτι που μπορεί να απομακρύνει εκατομμύρια παραδοσιακούς συντηρητικούς Βρετανούς ψηφοφόρους την ώρα που πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η «σήψη» έρχεται από το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο, επικαλούμενοι πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον Βρετανό πρωθυπουργό, τα οποία όπως λένε, δεν έχουν καμία σχέση με το συντηρητικό χώρο.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και το θέμα των 21 ανταρτών βουλευτών, οι οποίοι δηλώνουν μέλη του Συντηρητικού κόμματος και είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν, εφόσον αλλάξει και η προσέγγιση του Johnson απέναντι στο Brexit.
Και αυτό είναι πλέον το ερώτημα για τον Johnson.
Θα θελήσει και θα καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης