Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ το 10ετές ομόλογο σε ιστορικά χαμηλά 1,36%, το CDS σε χαμηλά 10 ετών και ράλι στα τραπεζικά ομόλογα… το χρηματιστήριο ακόμη μετριότητα

tags :
Ενώ το 10ετές ομόλογο σε ιστορικά χαμηλά 1,36%, το CDS σε χαμηλά 10 ετών και ράλι στα τραπεζικά ομόλογα… το χρηματιστήριο ακόμη μετριότητα
Το μοιραίο θα αποκαταστήσει την τάξη σε αυτή την παγκόσμια στρέβλωση..... οι φούσκες πρέπει να σκάσουν.
Πολλοί πριν τις εκλογές στην προσπάθεια τους να προεξοφλήσουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις είχαν σπεύσει να αναφέρουν ότι η έλευση του Μητσοτάκη στην εξουσία, θα φέρει ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1050 με 1100 μονάδες.
Αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί.  
Επίσης πολλοί παρακολουθώντας το ράλι παράνοιας στα ομόλογα και βλέποντας την συνεχή πτώση των αποδόσεων στους ελληνικούς τίτλους – το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,36% που είναι ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών – είχαν προβλέψει ότι η μείωση του κρατικού ρίσκου θα φέρει ράλι στο χρηματιστήριο.
Ράλι στο χρηματιστήριο επί της ουσίας δεν έχει σημειωθεί.
Πολλοί βλέποντας την συνεχή μείωση του CDS του Credit Default Swaps του παραγώγου των ομολόγων στις 202 με 198 μονάδες βάσης προέβλεψαν ότι η μείωση του ρίσκου θα σηματοδοτήσει ξέφρενο επενδυτικό ράλι.
Αυτό το ράλι ακόμη δεν έχει σημειωθεί.
Έχει σημειωθεί ένα σημαντικό ράλι ανάκαμψης στις τιμές των ομολογιακών των τραπεζών ειδικά των tier 2 με την Εθνική να εκδίδει ομόλογο στο 8,25% και σήμερα να εμφανίζει απόδοση στο 5,70%.
Το ράλι αυτό δεν μεταφράστηκε και σε ράλι στις τραπεζικές μετοχές.
Γιατί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο που λειτουργεί ως προεξοφλητικός μηχανισμός δεν έχει σπεύσει να προεξοφλήσει όλη αυτή την καλλιεργηθείσα προσδοκία που με πολιτικούς όρους αναφέρεται ως πιο φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση της ΝΔ, προσδοκίες για καλύτερες ημέρες.
Πριν αναλυθούν οι λόγοι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι η εικόνα που δείχνουν τα ομόλογα είναι πλασματική.
Κανείς σοβαρός αναλυτής του χρέους δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη αυτές τις τιμές και αυτές τις αποδόσεις.
Η Ελλάδα με 356 δισεκ. μη βιώσιμο χρέος δεν δικαιολογεί 1,38% απόδοση στο 10ετές ομόλογο.
Η ποσοτική χαλάρωση αυτή η παρωδία νομισματικής στρέβλωσης και χειραγώγησης των αγορών της ΕΚΤ είναι η γενεσιουργός αιτία αυτής της άρρωστης και τοξικής κατάστασης στις αγορές.
Τα αρνητικά επιτόκια σε 164 ομόλογα στην Ευρώπη λόγω της ΕΚΤ είναι απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά έχει συνέπειες.
Οι εμπορικές τράπεζες πλήρωσαν 24 δισεκ. ευρώ σε τόκους για τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Η ίδια εικόνα και στις ΗΠΑ.
Με 4,5 τρισεκ. δολάρια ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες η παγκόσμια οικονομία δεν έγινε καλύτερη απλά συντηρήθηκαν οι φούσκες σε μετοχές και ομόλογα.
Η επικινδυνότητα της φούσκας των ομολόγων δεν έχει προηγούμενο.
Στις ΗΠΑ βέβαια καταγράφεται και μια άλλη ακρότητα, 1 τρισεκ. δολάρια επενδύθηκαν το 2019 σε επαναγορές μετοχών από τις εταιρίες.
Χωρίς τα κεφάλαια αυτά η φούσκα της Wall θα είχε ξεφουσκώσει.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γιατί στα ομόλογα ιστορικά χαμηλά και το χρηματιστήριο μετριότητα;
Προφανώς γιατί η αγορά ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια, την πραγματικότητα, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική δυναμική της ελληνικής οικονομίας.
Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι χειραγωγούμενες, δεν είναι ο παλμογράφος της οικονομίας και αυτό είναι ένα πρόβλημα, τα ομόλογα δεν μας λένε την αλήθεια, οπότε έχει χαθεί ένας μηχανισμός προεξόφλησης και παρακολούθησης της οικονομίας.  
Γιατί όμως ακόμη το χρηματιστήριο δεν βρίσκεται πάνω από τις 1000 μονάδες;
Οι βασικοί λόγοι είναι μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί.
1)Η Ελλάδα δεν θα πάρει μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος πριν το 2021 οπότε οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας δεν θα επιτευχθούν.
2)Η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν σηματοδοτούν αυτομάτως και ανάκαμψη
3)Οι τράπεζες ακόμη χρειάζονται χρόνο για να επιλύσουν τα NPEs αν και με το APS ή Ιταλικό μοντέλο επιταχύνεται η διαδικασία.
4)Η κερδοφορία των τραπεζών είναι ακόμη ισχνή, δεν θα αλλάξει στα επόμενα 2 τρίμηνα γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2019.
Με όρους κερδοφορίας οι ελληνικές τράπεζες είναι ακριβές.
5)Η ζήτηση δανείων που αποτελεί τον ισχυρό καταλύτη που δείχνει ότι η κοινωνία έχει ενεργοποιηθεί και συμπεριφέρεται πιο αισιόδοξα δεν έχει μεταβληθεί.
Συνήθως υπάρχει ένας ετεροχρονισμός φάσης μεταξύ της ανάκαμψης όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση και της ανάκαμψης όπως την αντιλαμβάνεται η κοινωνία.

Υποσημείωση

Η βασική τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι ανοδική.
Αλλά συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Έχουμε μη τραπεζικές μετοχές πανάκριβες και τραπεζικές μετοχές ακριβές.
Για να μπορέσει το ελληνικό χρηματιστήριο να πάει στις 1000 μονάδες θα πρέπει ο μηχανισμός προεξόφλησης να καταστεί πολύ πιο μακροπρόθεσμος…και εκεί εμφανίζεται ο παράγοντας διεθνής αβεβαιότητα, κίνδυνος ύφεσης στην Γερμανία, παράδοξα στις ΗΠΑ.
Σίγουρα οι αξίες των αγορών όπως καταγράφονται σε μετοχές και ομόλογα θα πρέπει να ήταν διαφορετικές από τις τρέχουσες, οι μετοχές χαμηλότερα και οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.
Η χειραγώγηση θα συνεχιστεί από την ΕΚΤ και την FED και η φούσκα θα διατηρηθεί μέχρι να συμβεί το μοιραίο…
Το μοιραίο θα αποκαταστήσει την τάξη σε αυτή την παγκόσμια στρέβλωση.. οι φούσκες πρέπει να σκάσουν.
Συν τοις άλλοις ο ανοδικός κύκλος στην Ελλάδα τώρα ξεκινάει και στις ΗΠΑ π.χ. έχει φθάσει στα 11 χρόνια… σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
O Pοwell της FED αντιδρά σωστά… ενώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπεριφερθεί η Lagarde στην ΕΚΤ… πιθανότατα θα θέλει να διατηρήσει τις Louis Vuitton τσάντες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης