Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία από τα αδύναμα δημοσιονομικά

Fitch: Κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία από τα αδύναμα δημοσιονομικά
Η Fitch Ratings προειδοποιεί για τα αδύναμα δημοσιονομικά των ΗΠΑ
Το χαμηλό κόστος δανεισμού συνέβαλε στη συγκράτηση των πολιτικών ανησυχιών για την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ (ΑΑΑ, σταθερό outlook), ωστόσο τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής σε περίπτωση που το κόστος δανεισμού αυξηθεί ή το έλλειμμα διογκωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής κρίσης, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, υπό αυτό το σενάριο οι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να πιεστούν για περικοπές δαπανών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση για τμήματα της οικονομίας που βασίζονται σε ομοσπονδιακές δαπάνες.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει ευρέως την πιστωτική ποιότητα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των βιομηχανικών επιχειρήσεων.
«Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι ήδη το υψηλότερο μεταξύ των κρατών της κλίμακας ΑΑΑ και η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους της Fitch δείχνει ότι θα μπορούσε να υπερβεί το 120% του ΑΕΠ έως το 2028.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε σταδιακές αυξήσεις του κόστους δανεισμού και ανάπτυξη λίγο κάτω από το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ κατά 2%.
Οι μεταφορές κεφαλαίων σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις αντιπροσώπευαν το 18% των συνολικών ομοσπονδιακών δαπανών το 2018.
Η υγειονομική περίθαλψη -κυρίως για το πρόγραμμα Medicaid- περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ομοσπονδιακών μεταβιβάσεων προς την κρατική και τοπική διοίκηση. (…)
Η επίδραση στη μακροπρόθεσμη μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος στις αξιολογήσεις δημοσίων και τοπικών κυβερνήσεων θα εξαρτηθεί από την έκταση των περικοπών, τους τύπους των στοχοθετημένων λειτουργιών και την ευελιξία.
Η Fitch αναμένει συγκεκριμένες διοικήσεις να αντισταθούν σε αυτό το σενάριο.
Για τη διατήρηση των αξιολογήσεων, οι κρατικές και οι τοπικές διοικήσεις θα πρέπει να επιδείξουν την ικανότητά τους να διαχειριστούν μέσω μιας μείωσης του ελλείμματος κατά τρόπο που διατηρεί το κατάλληλο επίπεδο οικονομικής ευελιξίας», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης