Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξετάζεται η προφυλάκιση του Demirtas

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εξετάζεται η προφυλάκιση του Demirtas
Ο Demirtas είναι προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών
Tην υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Selahattin Demirtas, ο οποίος κατηγορείται από την Τουρκία για τρομοκρατική προπαγάνδα και έχει προφυλακισθεί, εξέτασε σήμερα 18/9, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Πρόκειται για μια υπόθεση που είναι, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, εμβληματική της εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης από την Άγκυρα για να φιμωθεί η αντιπολίτευση.
Οι 17 δικαστές του ΕΔΑΔ θα εκδώσουν την απόφασή τους μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ η δίκη του Demirtas στην Τουρκία πρόκειται να διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου.
Πρώην συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του οποίου παραμένει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες, και βουλευτής από το 2007 έως το 2018, κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διηύθυνε μια «τρομοκρατική οργάνωση», για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».
Ο Demirtas προφυλακίσθηκε τον Νοέμβριο 2016 και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικασθεί σε κάθειρξη 142 ετών.
«Η κυβέρνηση επιδίωκε έναν πολιτικό στόχο, ο οποίος αποκρυσταλλώθηκε το 2015», δήλωσε μία από τους συνηγόρους του, η Benan Molu, υπογραμμίζοντας πως «αμέσως μετά τις εκλογές (σ.σ.: τις βουλευτικές του Ιουνίου 2015, στις οποίες το HDP έλαβε το 13% των ψήφων), ο Demirtas χαρακτηρίσθηκε τρομοκράτης».
«Λένε πως λάμβανε οδηγίες από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όμως δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη πως διηύθυνε μια τρομοκρατική οργάνωση», επέμεινε.
«Καταδικάζει απρόθυμα τις πράξεις βίας και ταυτόχρονα καλεί σε αντίσταση με όλα τα δυνατά μέσα», απάντησε ο διευθυντής του τμήματος ανθρώπινων δικαιωμάτων του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Haci Ali Acikgul.
Παρεμβαίνοντας ως τρίτο μέρος, η επίτροπος ανθρώπινων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunya Miyatovich περιέγραψε μια «κατάσταση στην οποία η προφυλάκιση καθίσταται εκ των πραγμάτων εργαλείο τιμωρίας» στην Τουρκία, μια χώρα που χαρακτηρίζεται από «κλίμα καταπίεσης που πλήττει τη δημοκρατική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το κόμμα του ενάγοντος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης