Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψύχραιμη η Wall Street μετά τις αποφάσεις της Fed - Οριακή άνοδος +0,1% για Dow Jones

tags :
Ψύχραιμη η Wall Street μετά τις αποφάσεις της Fed - Οριακή άνοδος +0,1% για Dow Jones
Παρά την αρχική αρνητική της αντίδραση η Wall Street παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητη μετά τις ανακοινώσεις της Fed
Σε τροχιά σταθεροποίησης κινήθηκε, τελικά, η Wall Street παρά την αρχικά αρνητική αντίδραση στις εξαγγελίες του Jerome Powell, με τη Fed να μη δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το τι θα πράξει στο μέλλον.
Image
Ο Dow Jones, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί σχεδόν -0,8%, έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς ενισχύθηκε έστω και κατά το οριακό 0,14% στις 27.147 μονάδες.
Ανάλογη πορεία είχε και ο S&P 500, με κέρδη 0,02% στις 3.006 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq εμφάνισε οριακές απώλειες -0,11% στις 8.177 μονάδες.
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 1,75% και 2%, σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
Παράλληλα μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από δύο δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η Fed απέτυχε να δώσει μια σαφή γραμμή για το τι θα κάνει στο μέλλον και για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ "βουτιά" σημείωσε η μετοχή της FedEx κατά 12,9%.
Image
Η εταιρεία μείωσε δραματικά τις προοπτικές της για το 2020 εξαιτίας "των εμπορικών εντάσεων".
Εν τω μεταξύ, η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται, στον απόηχο των επιθέσεων στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramcο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δίνει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Στην ανάρτησή του τονίζει ότι «Μόλις έδωσα εντολή στον υπουργό Οικονομικών να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις κατά του κράτους του Ιράν»!
Όπως είναι φυσικό η ανακοίνωση αυτή θα προκαλέσει έντονη αναταραχή τόσο στην αγορά πετρελαίου όσο και στις υπόλοιπες αγορές, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος ότι θα υπάρξει όχι μόνο κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά πιθανώς και ένοπλες συγκρούσεις στην, ήδη, ταραγμένη αραβική χερσόνησο.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Θετικά τα πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στις αποφάσεις της Fed

Ανοδικά έκλεισαν τις συνεδριάσεις τους οι περισσότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια.
Στην Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε με κέρδη +0,14% στις 12.389,62 μονάδες.
Αντιθέτως, ο FTSE στο Λονδίνο σημείωσε οριακές μεταβολές στο -0,09% στις 7.314,05 μονάδες.
Image
Ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,09% στις 5.620,65 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο στο Μιλάνο, o FTSE MIB σημείωσε άνοδο +0,67% στις 21.947,70 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακά κέρδη +0,02% στις 389,41 μονάδες.
Image
Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων κερδών, δηλαδή σχεδόν 0,5%.
Η άνοδος έρχεται αφότου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αργά την Τρίτη (17/9) ότι η παραγωγή πετρελαίου θα αποκατασταθεί πλήρως μέχρι το τέλος του μήνα.
Η Fed είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 21.00 ώρα Ελλάδας, ενώ αναμένεται να τα μειώσει για δεύτερη φορά φέτος, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων της για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης.
Image
Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την επίθεση στη Saudi Aramco, σταθεροποιείται η αγορά πετρελαίου μετά τις διαβεβαιώσεις της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αποκαταστήσει πλήρως την παραγωγή έως τα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι με τις επιθέσεις τέθηκε εκτός παραγωγή ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 50% της παραγωγής της Σ. Αραβίας και περί του 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.
Image
Μετά τις αρχικές εκτιμήσεις για χάος στην αγορά ενέργειας, επικρατούν πιο ψύχραιμες φωνές.
«Εκτιμώ ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα είναι βραχυπρόθεσμη, δεδομένης της ανησυχητικής εικόνας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία», σχολιάζει ο Akira Takei, fund manager στην Asset Management One.
Ωστόσο, κρίσιμος θεωρείται ο γεωπολιτικός παράγοντας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο.
Μάλιστα, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία και πληροφορίες που θα δείχνουν εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης