Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δασμοί του Trump είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Ursula von der Leyen

Οι δασμοί του Trump είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για την Ursula von der Leyen
Οι αμερικανικοί δασμοί είναι η πρώτη μεγάλη μάχη της von der Leyen
Η πρώτη μεγάλη "μάχη" της Ursula von der Leyen ως νέας επικεφαλής της Κομισιόν: μία εμπορική σύγκρουση με τον πρόεδρο Trump.
Η von der Leyen είναι "ανένδοτη" στην επιθυμία να δημιουργήσει μία "γεωπολιτική" Κομισιόν η οποία θα ανταποκρίνεται και θα απαντά στις απειλές Κϊνας και ΗΠΑ και σύντομα να αποδείξει την θέση της ως εμπορικής δύναμης.
Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) επιτρέπει στον Trump να προκαλέσει έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές από τις 30 Σεπτεμβρίου.
Αυτό θέτει την von der Leyen προ των πολιτικών της δεσμεύσεων. Δεδομένου ότι οι αμερικανικοί δασμοί έρχονται σε απάντηση των ευρωπαϊκων επιδοτήσεων στην Airbus, οι Βρυξέλλες δεν έχουν άμεσους λόγους να απαντήσουν.
Εκτός από τους δασμούς της Airbus, τα οποία αναμένεται να φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ, ο Trump επιδιώκει επίσης να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων που θα μπορούσαν να έρθουν ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2019.
"Το παγκόσμιο εμπορικό κλίμα δεν είναι καλό, δεν έχουμε πλέον φυσικούς συμμάχους", δήλωσε ο Bernd Lange, πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Κοινοβουλίου.
Η ΕΕ φοβάται ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία υποτίθεται ότι θα υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, θα ενισχύσει την πεποίθηση του Αμερικανού ότι μπορεί να προχωρήσει με την τακτική του "πυροβόλου όπλου" για να επιτύχει παρόμοιες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους.
Εκτός από αυτές τις ανησυχίες, η Κίνα "σνομπάρει" την ΕΕ μη στέλνοντας έναν ανώτερο υπάλληλο σε μια εμπορική συνάντηση που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Πεκίνο φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην επίτευξη μιας «προσωρινής εμπορικής συμφωνίας» με τις ΗΠΑ, αντί να ανοιχτεί στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η επικείμενη κλιμάκωση της έντασης στο εμπόριο θέτει επίσης το ερωτήματα για την επιλογή από την von der Leyen του Phil Hogan ως επικεφαλής για το εμπορίου, Phil Hogan, ο οποίος έχει φήμη πιο έντονης προσωπικότητας από την προκάτοχό του Cecilia Malmström.
Στο θέμα των αεροπορικών εταιρειών, οι Βρυξέλλες στρέφονται κατά της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής αεροπλάνων Boeing, η οποία διαπιστώθηκε ότι επωφελήθηκε επίσης από παράνομες επιδοτήσεις. Μέχρι την άνοιξη του 2020 ο ΠΟΕ αναμένεται να εκδώσει απόφαση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να ζητήσει επίσης αποζημίωση από τις ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο στόχων που καλύπτει αμερικανικά προϊόντα ύψους 20 δισ. δολαρίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Guillaume Faury, προειδοποίησε ότι ο Trump κάνει λάθος ακολουθώντας αυτήν την γραμμή.
Η αμερικανική εθνική ένωση εισαγωγέων ποτών έχει ήδη προειδοποιήσει τον αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο Robert Lighthizer ότι μια τέτοια κλιμάκωση του τίτλου θα μπορούσε να είναι καταστροφική.
Η απόφαση του ΠΟΕ για την Airbus αποτελεί την πιο επείγουσα πρόκληση.
Εξάλλου, οι Γάλλοι εξαγωγείς οίνων, οι οποίοι έχουν ήδη απειληθεί με δασμούς των ΗΠΑ ως απάντηση φόρο ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας, ζήτησαν διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, καθώς σχεδόν το 20% των παγκόσμιων πωλήσεών τους - αξίας άνω των 1,6 δισ. ευρώ πέρυσι - και κινδυνεύουν να επηρεαστούν από τους δασμούς σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γάλλων εξαγωγέων οίνου και οινοπνευματωδών ποτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης