Τελευταία Νέα
Διεθνή

BIS: Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη στο χείλος μιας ύφεσης

tags :
BIS: Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη στο χείλος μιας ύφεσης
Υπάρχουν μερικά μοντέλα που δείχνουν ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί, αλλά απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο
Η παγκόσμια οικονομία δεν βρίσκεται ακόμη στο χείλος μιας ύφεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που συχνά αναφέρεται ως κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών.
"Σίγουρα έχει επιβραδυνθεί.
Έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, "δήλωσε ο γενικός διευθυντής του BIS, Agustin Carstens.
"Υπάρχουν μερικά μοντέλα που δείχνουν ότι η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί, αλλά απέχει πολύ από το να είναι σίγουρο".
Ωστόσο, ο Carstens προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πρέπει να περάσουν μια λεπτή γραμμή, καθώς ανανεώνουν την πολιτική χαλάρωσης, προκειμένου να αποφύγουν τη δημιουργία μελλοντικών κινδύνων.
"Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι πολύ επιδέξιες στο να επεξεργάζονται ουσιαστικά την κατάλληλη ισορροπία", ανέφερε ο ίδιος.
"Εάν πάμε πολύ μακριά από την άποψη των αρνητικών επιτοκίων, επιτρέποντας την υπερβολική αναζήτηση αποδόσεων, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια κατάσταση όπου οι απειλές για χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο μέλλον θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται".
"Ο ελέφαντας στην αίθουσα είναι η εμπορική πολιτική", δήλωσε ο Carstens, ο οποίος προηγουμένως ήταν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού.
"Αν είχαμε μια διαφορετική εμπορική πολιτική, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ωθούνταν τόσο προς μια ευνοϊκή νομισματική πολιτική και ως εκ τούτου η νομισματική πολιτική θα πρέπει να εξαντλήσει το πολιτικό της περιθώριο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης