Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο προσπαθεί για υψηλότερα επίπεδα

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο προσπαθεί για υψηλότερα επίπεδα
ΑΓΟΡΑ: Άνοιξε με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο αλλά δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό. Το road show στο Λονδίνο περιμένουν οι αναλυτές μήπως φέρει εισροές, αν και τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει και πολλά. Βέβαια αυτή η χρονιά είναι διαφορετική, μπορούμε να πουλήσουμε καλύτερα το προϊόν μας.

Για τη στήλη η είδηση η σημαντική έχει να κάνει με το ομόλογο του ΟΤΕ. Αρχίζει και αποτυπώνεται πλέον η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η μείωση των τόκων θα φέρει καλύτερη κερδοφορία σε αυτές τις εταιρείες που δε δουλεύουν για τις τράπεζες. Θα μπορέσουν επίσης όσες ισχυροποιήθηκαν στην κρίση να κάνουν επενδύσεις με χαμηλό κόστος δανεισμού.

Αλλιώς είναι να κάνει νέες μονάδες ή εξαγορές με 2% επιτόκιο και αλλιώς να 6-7%. Για να μη θυμηθούμε κάτι επιτόκια που έπαιζαν πριν από μερικά χρόνια και θύμιζαν επιτόκια καταναλωτικών δανείων. Οι επιχειρηματίες που έχουν μυαλό θα είναι οι κερδισμένοι και φυσικά οι μέτοχοί τους. Βρείτε ποιες εταιρείες είναι αδάνειστες με καλές προοπτικές και δραστήριο management. Αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αρκεί βέβαια να μη γίνει κάτι αρνητικό που να αλλάξει το ύψος στα επιτόκια.

ΑΔΜΗΕ: Δεν μας ενθουσίασαν τα αποτελέσματα εξαμήνου. Θέλουμε καλό δεύτερο εξάμηνο σε επίπεδο κερδοφορίας προκειμένου να έχουμε ελκυστική αποτίμηση. Εννοείται πως σε επίπεδο καθαρής θέσης, υποχρεώσεων και ταμειακών διαθεσίμων η εταιρεία είναι αρκετά καλή.

REDS: Ζημιές στο εξάμηνο, αλλά ολοκληρώνεται η επέκταση του Smart Park και έχει σημαντική μισθωμένη ήδη επιφάνεια. Αύξησε λίγο τον καθαρό δανεισμό στα 21,5 εκατ. ευρώ αλλά η καθαρή θέση είναι στα 92,9 εκατ. ευρώ, επομένως παραμένει χαμηλή η μόχλευση. Η αποτίμηση είναι στα 71 εκατ. ευρώ λόγω του ανοίγματος στο +7% με χαμηλό όγκο.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Κάποια στιγμή οι εταιρείες του δημοσίου που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να αρχίσουν να συμπεριφέρονται πιο επαγγελματικά και να κοιτάζουν περισσότερα τα συμφέροντα των μετόχων τους. Δεν μπορεί να δημοσιεύουν αποτελέσματα στις τελευταίες μέρες της προθεσμίας σαν αυτές που έχουν οικονομικά προβλήματα ή τις μικρές που αδιαφορούν για το αν είναι ή αν δεν είναι εισηγμένες.

Θα πρέπει να δουν πιο σοβαρά το θεσμό και να αρχίσουν τις ενημερώσεις σε αναλυτές και επενδυτές. Να μιλήσουν για προοπτικές, για περιορισμό του κόστους, για επενδύσεις και να δημιουργήσουν ένα όραμα. Ωραίο να είναι πρόεδρος και ηγετική ομάδα διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δείξεις πως είσαι manager.

Οι περισσότερες κρατικές εταιρείες έχουν μεγάλες προοπτικές αλλά επί σειρά ετών έχουν γίνει κινήσεις αντίθετες με κάθε έννοια σοβαρής διαχείρισης. Η απλή διαχείριση δε φέρνει βελτίωση και φυσικά δεν έχει προοπτική να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να συνεισφέρει στην επίλυση των ελληνικών προβλημάτων.

Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αποτελέσματα 24 Σεπτεμβρίου και η ΕΥΔΑΠ στις 27 του ίδιου μήνα. Για την ΕΥΔΑΠ δηλαδή μέχρι τότε θα έχουμε εικόνα μόνο των αποτελεσμάτων χρήσης 2018. Θα έχουν περάσει 9 μήνες του 2019 και οι επενδυτές και μέτοχοι θα κάνουν τις υποθέσεις τους με βάση τα κέρδη του 2018.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Γίνεται πλέον ξεκάθαρο από τον τρόπο που μπαίνουν οι εντολές στο σύστημα, ειδικά στην προσυνεδρίαση πως κάποιοι «μάχονται» για το που θα ανοίξει η μετοχή. Μπήκε στην προσυνεδρίαση εντολή πώλησης 9 χιλ. τεμαχίων στα 2 ευρώ με σκοπό να ανοίξει τη μετοχή εκεί. Μπήκε εντολή αγοράς στη συνέχεια 20 χιλ. τεμαχίων στα 2,77 ευρώ με σκοπό να ανοίξει τη μετοχή πάνω από τα 2,65 ευρώ.

Και οι δύο εντολές όμως ακυρώθηκαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε να γίνεται. Προφανώς ούτε ο πωλητής θέλει να χάσει κομμάτια, αλλά ούτε και ο αγοραστής θέλει με δικά του χρήματα να ανεβάσει τη μετοχή. Τελικά η μετοχή άνοιξε με 2 κομμάτια!! Θα προτείναμε να σοβαρευτούν και οι δύο πλευρές…

UNIBIOS: Δυνατό άδειασμα από το άνοιγμα με τη μετοχή να υποχωρεί άνω του 10% και ο όγκος να ξεπερνά τις 105 χιλ. τεμάχια. Λίγη προσοχή γιατί αυτά τα ξαφνικά δε μας αρέσουν…

ΚΤΗΜΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ: Με όγκο 37 χιλ. τεμάχια στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Μαζεύτηκαν αρκετά κομμάτια μέχρι το 1,69 ευρώ και το +5,6%. Η αποτίμηση στα 30,4 εκατ. ευρώ. Αγγίζει τα πρόσφατα υψηλά της η μετοχή. Για να δούμε το εξάμηνο…

ΟΤΕ: Παρά τη θετική είδηση δυσκολεύεται να ξεφύγει πάνω από τα 12,70 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης