Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτιμήσεις για αυξήσεις 4-6 λεπτών ανά λίτρο έως την Παρασκευή στα καύσιμα

tags :
Εκτιμήσεις για αυξήσεις 4-6 λεπτών ανά λίτρο έως την Παρασκευή στα καύσιμα
Σύμφωνα με πηγές από τον κλάδο των πετρελαιοειδών, είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η τιμή διάθεσης του πετρελείου θέρμανσης
Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε η κυβέρνηση από την αγορά καυσίμων προκειμένου να ελεγχθεί το πρώτο σοκ από την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία που προκάλεσε την προχθεσινή έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου η οποία ωστόσο χθες αποκλιμακώθηκε.
Ο παράγοντας αυτός, δηλαδή η χθεσινή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών συνέβαλε ώστε τουλάχιστον επί του παρόντος να περιοριστούν οι φωνές εκείνες που μιλούσαν για κίνδυνο ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών του καυσίμων, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη για την οικονομία αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών, ειδικά εν όψει του χειμώνα και της κυκλοφορίας στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης.
Η χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των συναρμοδίων υφυπουργών με τους εκπροσώπους της αλυσίδας των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας, πρατήρια) καθώς και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη στα μέσα ενημέρωσης, κατέδειξαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού μεσοπρόθεσμα, τα εργαλεία που διαθέτει για να ελέγξει μια ενδεχόμενη άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου διεθνώς είναι περιορισμένα.

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Έτσι ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μίλησαν για εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο στην Αττική όσο και στην Περιφέρεια ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς εξήγησε ότι η άνοδος των τιμών διυλιστηρίου χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας (16/9) ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Νίκος Ασμάτογλου είχε μιλήσει για άνοδο των τιμών της βενζίνης στο 1,68 ευρώ ανά λίτρο έναντι του 1,62 ευρώ ανά λίτρο που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και είχε ζητήσει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης προβλέποντας μεγάλη άνοδο της τιμής του.

Μικρή επίπτωση στις τιμές

Πάντως, μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο κ. Θωμάς δήλωσε ότι η πρώτη εκτίμηση της αγοράς είναι πως η επίπτωση στις τιμές των καυσίμων από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία είναι μικρή.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας και ότι δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
Η αύξηση που εκτιμάται πως θα «περάσει» στην αντλία έως την Παρασκευή εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 4-6 λεπτών ανά λίτρο, με σχετικά μικρή επίπτωση για τνη τσέπη του καταναλωτή.
Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχουν οι διεθνείς τιμές του αργού αλλά και των προϊόντων διύλισης (ντίζελ, βενζίνη κλπ ) το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές, προσθέτοντας ότι για υπάρξει σημαντική επίπτωση θα πρέπει οι τιμές να παραμείνουν αυξημένες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ανά τέσσερις ημέρες αλλάζουν οι τιμές).

Απόλυτα διαχειρίσιμη η κατάσταση

Ήδη πάντως η χθεσινή υποχώρηση του brent μετριάζει το αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά, ενώ προβλήματα στενότητας και εφοδιασμού της αγοράς δεν έχουν σημειωθεί.
Από την πλευρά της αγοράς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Γιάννης Αληγιζάκης, δήλωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και πρόσθεσε :«Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε αποκλιμάκωση. Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι αύριο και μεθαύριο μπορεί οι τιμές στα πρατήρια να είναι λίγο υψηλότερα, αλλά η κατάσταση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και δεν υπάρχει λόγος πανικού».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Μιχάλης Κιούσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αυξήσεις των διεθνών τιμών δεν θα αποτυπωθούν στην αγορά και θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.
Η προσοχή όλων πάντως είναι στραμμένη στις διεθνείς αγορές - χθες οι τιμές έχασαν κάποια από τα κέρδη της Δευτέρας- και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς από αυτές θα εξαρτηθεί η μελλοντική πορεία.
Η ανησυχία πάντως για την εγχώρια αγορά αφορά και στο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου. Κάποιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί η τιμή με την οποία θα βγει στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης