Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με τον Paulson (μέτοχος σε Πειραιώς και Alpha) θα συναντηθεί το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ – Τι θα συμβεί με το Cocos;

Με τον Paulson (μέτοχος σε Πειραιώς και Alpha) θα συναντηθεί το κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ – Τι θα συμβεί με το Cocos;
Ο Paulson έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 800 εκατ και το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Πειραιώς με την πληρωμή τόκων 165,4 εκατ από ομόλογο 2,040 δισ
Πέραν από τον αμερικανό Πρόεδρο Trump και αμερικανούς αξιωματούχους (υπουργός εμπορίου W. Ross κ.α.) η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντηθεί και με τον Paulson ο οποίος είναι εκ των βασικών μετόχων σε Πειραιώς και Alpha bank.... την ερχόμενη εβδομάδα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία που θα βρεθεί στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον αμερικανικό fund manager Paulson, του ομώνυμου fund.
Ο Paulson έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 800 εκατ και το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Πειραιώς ειδικά με ένα θέμα που απασχολεί τους επενδυτές… τι θα συμβεί στις 4 Δεκεμβρίου 2019 θα πληρωθεί και με ποιο τρόπο τα 165,4 εκατ τόκων που αναλογούν στις μετατρέψιμες ομολογίες Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός της διοίκησης Χρήστου Μεγάλου στην Πειραιώς  είναι να πληρώσει τους τόκους του μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 2,040 δισ.
Είχε προηγηθεί το 2018 όπου αποφασίστηκε να μην καταβληθεί ο τόκος για λόγους κεφαλαιακής επάρκειας και η τότε απόφαση δεν αποτέλεσε γεγονός ενεργοποίησης.
Με βάση τον νόμο εάν δεν καταβληθεί ο τόκος για δεύτερη φορά οι ομολογίες μετατρέπονται σε μετοχές στα 6 ευρώ έναντι 3 ευρώ περίπου που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Ωστόσο όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς το bankingnews ορισμένοι ξένοι θα ήθελαν να εξεταστούν και άλλες λύσεις.
Ποιες είναι αυτές οι λύσεις και τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν;

1)Η Πειραιώς πληρώνει τα 165,466 εκατ ευρώ για τις μετατρέψιμες ομολογίες σε μετοχές Cocos ύψους 2,040 δισεκ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2019.
Μάλιστα το deal με την MIG – Farallon θα αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας καθώς η συμφωνία αναχρηματοδότησης 250 με 260 εκατ εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ρευστότητα της Πειραιώς κατά 70 εκατ οπότε με τα κεφάλαια αυτά συν υπάρχουσα ρευστότητα θα μπορεί να πληρώσει τα 165,46 εκατ τόκων του Cocos.
Η Πειραιώς εμφανίζεται συνεπής στις πληρωμές καταβολής τόκων αλλά στο τέλος του 2022 θα πρέπει να καταβάλλει 2,040 δισεκ σε κεφάλαιο και 661,8 εκατ τόκους στο διάστημα 2019 με 2022.
Συνολικά δηλαδή θα πρέπει να καταβάλλει στο ΤΧΣ 2,7 δισεκ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η Πειραιώς αποφασίσει να είναι συνεπής θα πρέπει έως το 2022 να πληρώσει 2,7 δισεκ. ευρώ για να μην μετατραπεί το cocos σε μετοχές.

2)Αποφασίζει η Πειραιώς να μην πληρώσει τους τόκους των 165,46 εκατ ευρώ για το ομολογιακό 2,040 δισεκ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου και τότε αυτομάτως ξεκινάει η διαδικασία μετατροπής των 2,040 δισεκ. ομολόγων σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ έναντι τρέχουσας τιμής στα 3 ευρώ.
Ορισμένοι ξένοι θεωρούν την λύση αυτή την πλέον ενδεδειγμένη γιατί η Πειραιώς βγάζει από πάνω της το βάρος της εξόφλησης των 2 δισεκ. και η τιμή μετατροπής των Cocos σε μετοχές θα πραγματοποιηθεί σε τιμή 100% υψηλότερη της τρέχουσας στα 6 ευρώ έναντι 3 ευρώ της μετοχής αυτή την περίοδο.
Τα 6 ευρώ είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου το 2015 μετά το reverse split.
To TXΣ θα βρεθεί από 26% σε 58% και ουσιαστικά η μόνη αλλαγή θα είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

3)Η Πειραιώς πληρώνει κανονικά τους τόκους 165,46 εκατ ετησίως και στο τέλος του 2022 ζητάει παράταση στον χρόνο αποπληρωμής του Cocos άλλα 4 χρόνια.
Εάν αυτό συμβεί μεταξύ 2019 και 2026 η Πειραιώς θα έχει πληρώσει σε τόκους 1,7 δισεκ. καθώς το επιτόκιο στα Cocos είναι 8% και τα 2 δισεκ. του Cocos συνολικά 3,7 δισ
Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο να μην θεωρηθεί η παράταση – επιμήκυνση του Cocos κρατική βοήθεια state aid.

4)Η Πειραιώς αποφασίζει να ασκήσει το δικαίωμα της να πληρώσει τόκο 165,466 εκατ με την έκδοση κοινών μετοχών πρωτογενώς αντί για μετρητά.
Να πραγματοποιηθεί δηλαδή αύξηση κεφαλαίου κατά το ύψος των 165,46 εκατ ευρώ που αφορούν τους τόκους του Cocos και η Πειραιώς να εξοφλήσει τους ετήσιους τόκους όχι με μετρητά αλλά με μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης