Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ένωση Τραπεζών και Υπουργείο ετοιμάζουν τον νόμο για το APS - Ενοποιείται το πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας

Ένωση Τραπεζών και Υπουργείο ετοιμάζουν τον νόμο για το APS - Ενοποιείται το πλαίσιο για την προστασία της α' κατοικίας
Σε ότι αφορά την τιμολόγηση οι πηγές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους
Μια σειρά από νομοθετήματα ετοιμάζονται προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο το πλαίσιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια και την ιδιωτική πτώχευση.
Το θεσμικό πλαίσιο υπό άκρα μυστικότητα προετοιμάζουν σταδιακά η Ελληνική Ενωση Τραπεζών αλλά και το Υπουργείο σε ότι αφορά το APS και αναμένουν να είναι έτοιμο ως το τέλος του μήνα.
Σε ότι αφορά την τιμολόγηση οι πηγές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αλλά σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση απ' όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας που είναι τιμολόγηση κλιμακωτή σε ότι αφορά τις εγγυήσεις.
Αυτή θα στηριχθεί ως γνωστόν στα τριετή CDS και στα πενταετή.
Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη αποτύπωση του τι θα ισχύσει αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες στους θεσμούς εντός της εβδομάδας - θα δουν τα τεχνικά κλιμάκια-.
Εν τω μεταξύ το δεύτερο project το οποίο και θα θεσμοθετήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών είναι το πτωχευτικό δίκαιο, το οποίο θα πρέπει να ενοποιήσει τον παλιό νόμο Κατσέλη με το νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα τον νόμο 4605/2019.
Η πολυνομία έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο καθεστώς στις τράπεζες που επιθυμούν με μεγάλη καθυστέρηση να ξεκαθαρίσουν το στεγαστικό χαρτοφυλάκιό τους.
Δεν μπορούν να το πράξουν καθώς ένα σημαντικό τμήμα "κόκκινων¨δανειολητπών συνεχίζουν να έχουν την προστασία από το καθεστώς του νόμου Κατσέλη χωρίς να έχει η υπόθεσή τους εκδικαστεί.
Στο τέλος της νομοθετικής  διαδρομής το ιδιωτικό χρέος θα αποτελέσει μια ολότητα και τα συστήματα αντιμετώπισης που θα επιλεγούν θα εξυπηρετήσουν τρεις κυρίαρχους στόχους :

1.Την ανάπτυξη μιας άλλης φιλοσοφίας θα θέτει ως σκοπό τη συνολική αποπληρωμή του χρέους και όχι την πρόσκαιρη αντιμετώπισή του ενώ συγχρόνως θα διαχωρίζει ασφαλώς τους αδύναμους από τους κακοπληρωτές και από όσους έχουν υπό προϋποθέσεις διαθέτουν τα περιθώρια για διάσωση.
2.Οσες αλλαγές θεσμικού πλαισίου λάβουν χώρα να συμπεριλάβουν τις παραμέτρους που σχετίζονται με την κοινοτική οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία, οδηγία η οποία θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους εντός διετίας.
3.Τη μετάβαση σε ένα σύστημα που θα αφορά και  τους ιδιώτες ανάλογο με εκείνο που υιοθετείται για τις επιχειρήσεις.

Το παραπάνω τρίπτυχο σύμφωνα   επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς που θα διαμορφώσουν τις αλλαγές σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και θα τον εντάξουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης