Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεοδωρικάκος: Απευθύνω έκκληση στα νοικοκυριά για ανακύκλωση – Η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα

Θεοδωρικάκος: Απευθύνω έκκληση στα νοικοκυριά για ανακύκλωση – Η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα
Έκκληση στα νοικοκυριά και στους νέους για ανακύκλωση, απηύθυνε ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Έκκληση στους πολίτες, σε κάθε νοικοκυριό και ιδιαίτερα στους νέους, να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα ώστε η χώρα να αποφύγει τα πρόστιμα προς την ΕΕ, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.
Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν προβλήματα των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσής τους με τη συμβολή του Yπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι χώρος που προσφέρεται για συνεργασίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:
«Η επιλογή μας είναι να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είμαστε κοντά σε όλους τους δήμους και όλες τις Περιφέρειες της χώρας χωρίς να κοιτάμε και χωρίς να μας ενδιαφέρει καθόλου η πολιτική τοποθέτηση των δημάρχων, των δημοτικών συμβούλων και των περιφερειαρχών.
Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τους Έλληνες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που ενώνονται δυνάμεις, πρέπει να ενώνονται δυνάμεις.
Θέλω να καλέσω όλες τις δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν επ’ ωφελεία των πολιτών, των δήμων και συνολικά της Περιφέρειας της Ηπείρου».
«Η σύσκεψή μας έχει ως αντικείμενο συζήτησης τα βασικά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της Περιφέρειας της Ηπείρου και τα μέτρα και οι πολιτικές που θα αναπτύξουν το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνολικά για να στηρίξουμε την Περιφέρεια, τους δήμους και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης».
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε:
«Σε ό,τι αφορά το θέμα της θεσμικής παρέμβασης που κάναμε το πρώτο διάστημα της Κυβέρνησής μας, ήταν απολύτως αναγκαία και παντού βλέπω ότι υπάρχει ένα κλίμα επιβράβευσης αυτής της ενέργειας διότι, δυστυχώς, με το νόμο που είχε γίνει η εκλογή οι δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες που δεν εκλέχθηκαν στον πρώτο γύρο αλλά εκλέχθηκαν στον δεύτερο και πήραν ποσοστά άνω του 50% δεν είχαν τη δυνατότητα να διοικήσουν τους δήμους τους γιατί δεν είχαν πλειοψηφία στις οικονομικές επιτροπές και στα άλλα όργανα διοίκησης του δήμου.
Αυτό λύθηκε, αλλά θα μου επιστρέψετε να παραμείνω σε αυτό που είπα προηγούμενως, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, αυτό που έχει σημασία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης είναι η συνεργασία των δημοτικών παρατάξεων.
Δεν μπορεί οι κομματικές τοποθετήσεις ή άλλες προσωπικές ιδιοτέλειες να γίνονται αιτία να μη συνεργάζονται και να μη συνενώνονται οι παρατάξεις.
Θα χρησιμοποιήσω και την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης που κάνουμε σήμερα, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, στην Ήπειρο και τα Γιάννενα να καλέσω όλες τις παρατάξεις σε συνεργασία».

Ερώτηση: Λέτε για συνεργασία αλλά οι αλλαγές που κάνατε δίνουν ένα άλλοθι στους περισσότερους δημάρχους που δεν εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή να μη συνεργαστούν γιατί τους διευκολύνουν οι αλλαγές που επήλθαν με τις ρυθμίσεις σας, κυρίως στις επιτροπές.

Τ. Θεοδωρικάκος: Όταν υπάρχει καλή πρόθεση και καλή διάθεση από τις παρατάξεις, μπορούν να βρουν τον κοινό τόπο να συγκλίνουν και να διοικήσουν από κοινού τους Δήμους. Και αυτή είναι η πρόκληση για όλους τους δημάρχους και στην περιοχή της Ηπείρου.

Ερώτηση: Σε σχέση με τα σκουπίδια έχουμε κάτι νεότερο; Παίζει το σενάριο της μεταφοράς σκουπιδιών; Ο κ. Χατζηδάκης σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θα έλθουν από την Κέρκυρα…

Τ. Θεοδωρικάκος: Εδώ, έχει γίνει ένα πάρα πολύ σοβαρό έργο, το οποίο έχει βραβευθεί από την ΕΕ και το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έδωσε μεγάλη ώθηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων για όλη την περιφέρεια της Ηπείρου. Ένα έργο που έγινε με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, και το οποίο πρέπει να στηριχθεί από όλους τους δήμους της περιοχής. Είναι ανάγκη να έρχονται τα σκουπίδια σε αυτό το κέντρο επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων, γιατί διαφορετικά δεν υλοποιούνται οι όροι της συμφωνίας. Άρα θα έπρεπε να είναι όλοι θετικοί σε αυτήν την κατεύθυνση. Επειδή όμως κάνατε αυτήν την ερώτηση, βρίσκω την ευκαιρία να πω κάτι το οποίο λέω σε όλη την Ελλάδα και το οποίο πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και εδώ στα Γιάννενα και σε όλη την Ήπειρο. Έχουμε την υποχρέωση μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι Έλληνες, όπως και όλοι στην Ευρώπη, να ανακυκλώνουμε το 50% των σκουπιδιών που παράγουμε. Ξέρετε πόσο ανακυκλώνουμε; Μόλις το 18%. Θέλω να απευθύνω μια έκκληση σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε οικογένεια και θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, γιατί πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα το λύσουμε αν ακούσουμε τα παιδιά μας, τα παιδιά μας που έχουν πολύ ισχυρή περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση και μας λένε ότι πρέπει να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια που παράγουμε μέσα σε κάθε νοικοκυριό. Θέλω να παρακαλέσω γι’ αυτό. Πρέπει όλοι να συνδράμουμε γιατί από 1/1/2020 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Αλλά πέρα από αυτό είναι κρίμα αυτό που γίνεται σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο να μη γίνεται και εδώ στην Ελλάδα. Άρα ανακύκλωση για το καλό του Δήμου, της Περιφέρειας, της πατρίδας και κάθε νοικοκυριού.

Ερώτηση: Σκουπίδια από άλλη περιοχή στην Ήπειρο ναι ή όχι;

Τ. Θεοδωρικάκος: Αυτά είναι θέματα που θα τα αντιμετωπίσουν οι τοπικοί φορείς, η Περιφέρεια και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης