Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί η έκκληση της ΕΚΤ για μεταρρυθμίσεις… πέφτει στο κενό

tags :
MarketWatch: Γιατί η έκκληση της ΕΚΤ για μεταρρυθμίσεις… πέφτει στο κενό
Τρεις είναι οι λόγοι σύμφωνα με το MarketWatch που κανείς δεν ακούει το Draghi
Τρεις λόγους για τους οποίους οι συνεχείς εκκλήσεις της ΕΚΤ και του Mario Draghi να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη τελικά δεν εισακούγονται από κανέναν, αναφέρει σε ανάλυσή του το MarketWatch.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ποτέ  η αποσύνδεση μεταξύ των κανόνων πολιτικής και των πραγματικών πολιτικών δεν ήταν τόσο έντονη στην ευρωζώνη.
Από τη μια πλευρά, μεγάλη ομάδα οικονομολόγων, αναλυτών, εμπειρογνωμόνων, δημόσιων οργανισμών και κεντρικών τραπεζών προτρέπει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προετοιμαστούν για πιθανή σοβαρή ύφεση με χαλαρότερες δημοσιονομικές πολιτικές.
Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης παραλύουν ή δεν επιθυμούν να κινηθούν, ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες - από τον κίνδυνο των εμπορικών πολέμων μέχρι τη δυνατότητα μιας μη-συμφωνίας για το Brexit – αφήνουν το αρνητικό τους αποτύπωμα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi έχει υποστηρίξει από καιρό ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να μην περιμένουν τα πάντα από την ΕΚΤ και θα πρέπει να οι ίδιες να δράσουν
Όμως οι κυβερνήσεις μοιάζουν να μην ακούν ούτε τον κεντρικό τραπεζίτη της ζώνης του ευρώ, ούτε άλλα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ.
Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι:

1. Χώρες που θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα

Παρόλο που το δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης είναι αμελητέο, στο 0,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 2018, είναι το αποτέλεσμα μεγάλων ανισοτήτων μεταξύ των 19 μελών της Νομισματικής Ένωσης.
Ορισμένα από αυτά βρίσκονται ήδη σε επίπεδο δημόσιου χρέους που δυσχεραίνει την αύξηση των ελλειμμάτων, ακόμη και σε εποχή χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων.
Τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης - η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία - έχουν συσσωρεύσει επίπεδα χρέους (97%, 98% και 132% του ΑΕΠ) που περιορίζουν την ικανότητά τους να αυξήσουν τις δαπάνες.
Έχουν ήδη δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου 2,5% του ΑΕΠ, γεγονός που θέτει ένα άλλο όριο στη δημοσιονομική τους ελευθερία.

2. Χώρες που μπορούν αλλά δεν «ακούν»

Το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να κάνουν οικονομικές κινήσεις δεν θέλουν.
Αυτό ισχύει για τις Κάτω Χώρες, οι οποίες είχαν πλεόνασμα ύψους 1,5% πέρυσι, με χρέος γύρω στο 52% του ΑΕΠ.
Τουλάχιστον η ολλανδική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, κάτι περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί για τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας ύφεσης λόγω της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου και των πολλών προβλημάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας της.
Η κυβέρνηση συνασπισμού μόλις πρόσφατα ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις δαπάνες για να αντιστρέψει την υποχώρηση της ανάπτυξης, αλλά θα το κάνει μόνο ακολουθώντας τους συνταγματικούς και νομικούς κανόνες της.

3. Μεταρρυθμίσεις που σταμάτησαν

Η πιθανότητα να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων χάθηκε με το τέλος των σοβαρών προσπαθειών για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Όσα ζητούσε ο Emmanuel Macron πριν από δύο χρόνια, ακούστηκαν ευχάριστα, αλλά κανείς δεν τα ακολούθησε.
Η χώρα που όλοι φοβούνται ότι μπορεί ακόμη και να καταστρέψει την ευρωζώνη δεν είναι άλλη από τη Γερμανία, με αρκετούς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία πως «όταν αποφασίσει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε θα είναι ήδη αργά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης