Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αστάθμητοι παράγοντες απειλούν το σχέδιο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη

tags :
Αστάθμητοι παράγοντες απειλούν το σχέδιο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη απειλείται από την αρνητική διεθνή συγκυρία
Με στόχο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει τους στόχους και να κυμανθεί με ρυθμούς 3%-4% τα επόμενα χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει ήδη σε εφαρμογή το σχέδιό της, με βασικούς άξονες την επιτάχυνστη των αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης άλλωστε είναι πιθανό να ανοίξουν τον δρόμο και για τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα μετά το 2020, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής (13/09).
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο κυνήγι ανάκτησης τηςεπενδυτικής βαθμίδας έως το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου να επωφεληθεί από τον νέο γύρο  ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο και με ανοικτή ημερομηνία λήξης.
Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη απειλείται από την αρνητική διεθνή συγκυρία.
Δυστυχώς, το timing δεν είναι ευνοϊκό, καθώς πυκνώνει η ανησυχία για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας έχει επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ ήδη η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, με τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα να προειδοποιούν ότι οδεύει σε ύφεση.
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν την κρίση, ωστόσο φαίνεται πως η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της, ειδικά στην Ευρωζώνη, την ώρα που οι κυβερνήσεις αγνοούν τις εκκλήσεις της ΕΚΤ για δομικές μεταρρυθμίσεις.
Στο ήδη αρνητικό κλίμα προστέθηκε το σοκ στην αγορά πετρελαίου στον απόηχο της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Ήδη οι αναλυτές συνδέουν την πετρελαϊκή κρίση με την επιτάχυνση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές του πετρελαίου θυμίζουν τρενάκι του τρόμου, με τις εκτιμήσεις των funds για εκτόξευση των τιμών στα 100 δολ. το βαρέλι νωαφαντάζουν εφιαλτικές.
Ωστόσο οι ψύχραιμες αναλύσεις, μεταξύ των οποίων και της Capital Economics,  εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία θα αποκαταστήσει άμεσα τα επίπεδα παραγωγής και οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στα 60 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη του 2019.
Άλλωστε σύμφωνα με την JP Morgan, οι αγορές δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εάν το πετρέλαιο δεν φτάσει στα επίπεδα των 80-85 δολ.
Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αποτελούν αστάθμητο παράγοντα, καθώς ακόμη και οι ψυχραιμότεροι αναλυτές δεν είναι σε θέση να αποκλείσουν μια στρατιωτική κλιμάκωση στον Περσικό Κόλπο, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα διεθνή κρίση, η οποία θα αποτελέσει τροχοπέδη στα σχέδιά της.
To ενδεχόμενη μιας σημαντικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων θα θέσει σε κίνδυνο το στοίχημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, πιθανή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ είναι πιθανό να απαιτηθεί η τήρηση μιας πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης