Ανησυχία για αυξήσεις στα καύσιμα, σύσκεψη στο ΥΠΕΝ - Έλεγχοι για την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας

Ανησυχία για αυξήσεις στα καύσιμα, σύσκεψη στο ΥΠΕΝ -  Έλεγχοι για την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας
Θέμα 24ωρων οι αυξήσεις των καυσίμων στην Ελλάδα αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές
Σύσκεψη για τις εξελίξεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου -και τις επιπτώσεις τους στην εγχώρια αγορά- θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15:00 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά.
Όπως αναφέρεται στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κ. Αλεξάνδρα Σδούκου καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών διύλισης, του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) και των βενζινοπωλών.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης, όπως άλλωστε υποστήριξε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ.Πέτσας είναι να δρομολογηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκειμένου να μην υπάρξει αισχροκέρδεια στην τιμή της βενζίνης λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου μετά την νέα κρίση στον Κόλπο.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας στόχος είναι να εντοπιστούν οι επιτήδειοι προκειμένου να μην αυξήσουν ορισμένοι πονηροί τις τιμές ενώ είχαν προμηθευτεί καύσιμα σε προγενέστερη περίοδο.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Θέμα 24ωρων οι αυξήσεις των καυσίμων στην Ελλάδα αν δεν αποκλιμακωθούν οι διεθνείς τιμές
 
Στην εκτίμηση ότι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα θα αυξηθούν ακόμη και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, αν στο μεταξύ δεν αποκλιμακωθεί το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου που προκάλεσε η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, συγκλίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς.
Πηγές από τον χώρο της εμπορίας και της διύλισης δηλώνουν ότι προς το παρόν είναι νωρίς για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το ύψος της επιβάρυνσης, καθώς θα χρειαστεί να αποτυπωθεί η διακύμανση των τιμών τουλάχιστον και τη σημερινή ημέρα, ώστε να μπορούν να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν το χθεσινό άλμα διατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα, τότε έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας.
Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, τότε θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.
Όποια κι αν είναι ωστόσο η εξέλιξη, όπως συμπληρώνουν, είναι βέβαιο πως δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς.  

Πιθανές νέες διορθωτικές παρεμβάσεις

Πάντως, τα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να φανεί πώς θα αντιδράσουν από σήμερα οι αγορές, αποτιμώντας πλέον πιο νηφάλια τις επιπτώσεις της επίθεσης.
Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν άμεσα νέες διορθωτικές παρεμβάσεις, στο ίδιο μήκος κύματος με τη χθεσινή απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει αμερικανικά αποθέματα, οι οποίες είναι πιθανόν να αποκλιμακώσουν τις διεθνείς τιμές, και επομένως να μετριάσουν τις επιπτώσεις και για τους Έλληνες καταναλωτές.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε επίσης χθες ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος στο περιθώριο συνάντησής του με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ, δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού ή αποσταθεροποίησης της αγοράς, για την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου στον απόηχο των εξελίξεων στη Σαουδική Αραβία.
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας καυσίμων, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

ΠΟΠΕΚ: Αύξηση 6 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη έως την Παρασκευή

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, εκτίμησε πως έως την Παρασκευή η τιμή της βενζίνης αναμένεται να ενισχυθεί κατά 6 λεπτά το λίτρο στα αστικά κέντρα, μία αύξηση που μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση 4-5% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Μάλιστα, ο κ. Ασμάτογλου χαρακτήρισε σοβαρό πλήγμα την επίθεση, τη στιγμή μάλιστα που οι ενδείξεις για την περασμένα εβδομάδα ήταν πως οι τιμές των καυσίμων κινήθηκαν πτωτικά στην ελληνική αγορά.
Ο κ. Ασμάτογλου μίλησε για εκτίναξη των τιμών στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή διάθεσης του οποίου υπολογιζόταν περίπου στο 1 ευρώ ανά λίτρο, πριν από την επίθεση.
Έτσι, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ειδικά ενόψει της έναρξης διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης.  

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS