Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sinn (πρώην Ifo): Η πολιτική της ΕΚΤ βάζει την Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Trump

tags :
Sinn (πρώην Ifo): Η πολιτική της ΕΚΤ βάζει την Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με τον Trump
Ο πρώην επικεφαλής του Ifo, Hans Werner Sinn, σχολιάζει τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ, την επίδραση τους στο ευρώ αλλά και την αντίδραση του Donald Trump
Τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ (περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και νέο QE) αποκωδικοποιεί ο πρώην επικεφαλής του Ifo, Hans Werner Sinn.
«Η ΕΚΤ προωθεί εμμέσως μια πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών, που βάζει την Ευρώπη σε τροχιά σύγκρουσης με την αμερικανική κυβέρνηση» αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Project Syndicate.
Ο Sinn εστιάζει στην αντίθεση ορισμένων μελών του δ.σ. της ΕΚΤ ως προς τη νέα μείωση των επιτοκίων και το νέο QE και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, υποστηρίζοντας ότι είναι «δικαιολογημένες».
«Αυτές οι ανησυχίες είναι δικαιολογημένες, δεδομένου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump διαμαρτύρεται έντονα για την έμμεση πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών που προκύπτει από τις αγορές assets της ΕΚΤ.
O Trump έχει ένα δίκιο.
Ο Draghi, βεβαίως, επιμένει ότι η ΕΚΤ δεν "στοχεύει" στη συναλλαγματική ισοτιμία.
Αν και αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι δίπλα στον στόχο.
Με την αγορά μακροπρόθεσμων τίτλων, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα προκαλέσουν και πάλι μια υποτίμηση του νομίσματος.
Πράγματι, ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας» επισημαίνει ο Sinn.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο πρώτο QE της ΕΚΤ η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κατά περίπου 1/4 έναντι του δολαρίου από τα μέσα του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, όταν το πρόγραμμα άρχισε επίσημα.
Αν και η ΕΚΤ δεν αποδέχεται επίσημα ότι προωθεί πολιτική συναλλαγματικών ισοτιμιών (καθώς γνωρίζει ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό της), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική της είναι εις βάρος των εμπορικών εταίρων της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον Sinn, όταν η Fed ακολουθώντας τα βήματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ακολούθησε μια παρόμοια πολιτική πριν από μερικά χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Fed Ben Bernanke αναγνώρισε ανοιχτά τις επιπτώσεις του QE στη συναλλαγματική ισοτιμία, αν και είπε ότι δεν ήταν αρκετά σαφές πως προέκυψαν.
«Η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, όπως και όλοι οι άλλοι.
Όμως, ο Trump έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη επανειλημμένα να μην γίνεται άπληστη.
Για να αποφύγει να γίνει ο επαίτης γείτονας, ο ίδιος συνεχίζει τις απειλές περί εμπορικών κυρώσεων.
Επομένως, η Ευρώπη έχει μια επιλογή.
Μπορεί να συνεχίσει να επιτρέπει στην ΕΚΤ να προωθεί εμμέσως τη δική της πολιτικής συναλλαγματικών ισοτιμιών ή μπορεί να αποφασίσει ότι η επικείμενη εμπορική σύγκρουση με την Αμερική ανήκει στα χέρια δημοκρατικά ελεγχόμενων θεσμών, εκτός των κεντρικών τραπεζών» καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης