Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πράσινο φως» της ΡΑΕ για την είσοδο Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ μέσω Senfluga

«Πράσινο φως» της ΡΑΕ για την είσοδο Κοπελούζου στον ΔΕΣΦΑ μέσω Senfluga
Η Αρχή επιβεβαίωσε πως εφαρμόζονται διαδικασίες που διασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά
Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ΡΑΕ για την είσοδο του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχική σύνθεση του ΔΕΣΦΑ μέσω της Senfluga, σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του 10% της κοινοπραξίας των Snam, Enagas και Fluxys.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τον ΔΕΣΦΑ, η Αρχή προχώρησε στην πιστοποίηση του Διαχειριστή υπό τη νέα μετοχική του σύνθεση, επιβεβαιώνοντας ότι ο νέος μέτοχος δεν ασκεί έλεγχο στον ΔΕΣΦΑ, κατέχοντας απλώς προνομιακές μετοχές της Senfluga.
Επίσης, επιβεβαίωσε πως εφαρμόζονται διαδικασίες και όροι ώστε, λόγω της δραστηριότητάς του στην εισαγωγή φυσικού αερίου καθώς και σε άλλους ενεργειακούς τομείς, ο νέος μέτοχος να μη συμμετέχει σε συνεδριάσεις που αφορούν εμπορικά δεδομένα και να μην έχει πρόσβαση σε αυτά, με κανέναν τρόπο.
Αυτές οι πρόνοιες εγγυώνται ότι διασφαλίζεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των συμμετεχόντων στην αγορά.

Προϊόν εποικοδομητικού διαλόγου

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά από τον Όμιλο Κοπελούζου μέσω της Damco του 10% της Senfluga, η οποία κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ, είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με το κοινό δελτίο Τύπου για την εξαγορά, η επένδυση εκ μέρους του Ομίλου Κοπελούζου ήταν το αποτέλεσμα ενός μακρού και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών και έχει δομηθεί σύμφωνα με τους ίδιους όρους και συνθήκες με την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την Senfluga και σε συμμόρφωση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο.
Την επένδυση είχε χαιρετίσει και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση αυτή υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Το ΥΠΕΝ εξέφραζε επίσης τη βεβαιότητά του ότι όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι στην ενέργεια θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών στην ελληνική οικονομία είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση και ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Προοπτικές συνεργειών και εκτός χώρας

Σύμφωνα με αναλυτές, πέρα από την έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης του Ομίλου Κοπελούζου στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της χώρας, η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί προοπτικές συνεργειών των εμπλεκόμενων εταιρειών και εκτός της χώρας, με την ανάληψη διεθνών πρότζεκτ για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου.
Εξάλλου, η Damco, η Snam και η Enagas «κατέβηκαν» μαζί στον διαγωνισμό για την κατασκευή των υποδομών εισαγωγής LNG στην Κύπρο.
Στο ίδιο σχήμα συμμετείχε και η Gaslog του Πίτερ Λιβανού, η οποία κατέχει το 20% της Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, που προωθεί την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης