Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελεύθερη πτώση για τον μαύρο χρυσό λόγω Σ. Αραβίας - Απώλειες -6,4% για το Brent στα 64 δολ.

Ελεύθερη πτώση για τον μαύρο χρυσό λόγω Σ. Αραβίας - Απώλειες -6,4% για το Brent στα 64 δολ.
Το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξης του -5,58%
Σε πορεία ελεύθερης πτώσης βρέθηκαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, μετά τη διαβεβαίωση της Σ. Αραβίας ότι η παραγωγή της θα αποκατασταθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, ενώ το IPO της Saudi Aramco θα προχωρήσει κανονικά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να προχωρήσουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent υποχώρησε κατά -6,49% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,54 δολ. ανά βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 30 ετών, αγγίζοντας το +14% και τα 69 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -5,58% στα 59,17 δολ. ανά βαρέλι, με την άνοδο της Δευτέρας να ξεπερνάει το +13% και την τιμή του αμερικανικού αργού να αγγίζει τα 62,37 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Μάλιστα ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή της χώρας, μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco, θα έχουν λυθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco θα ακολουθήσει κανονικά τον αρχικό προγραμματισμό, χωρίς, πάντως, να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της πραγματοποίησής της.
Υπενθυμίζεται ότι με τις επιθέσεις τέθηκε εκτός παραγωγή ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή το 50% της παραγωγής της Σ. Αραβίας και περί του 5% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής.
«Υπήρξε μία πραγματική μετατόπιση στην κατανόηση του πόσο γρήγορα θα επιστρέψει αυτή η χαμένη παραγωγή», ανέφερε στο Bloomberg TV η συνεργάτρια της Cornell Capital LLC, Ann Berry, προσθέτοντας ότι «η αρχική αντίδραση ήταν το θα επιστρέψει πολύ γρήγορα το 100%, τώρα οι προοπτικές θα είναι πολύ πιο συντηρητικές».
Xθες (16/9) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν επιθυμώ πόλεμο με κανέναν αλλά είμαστε έτοιμοι περισσότερο από τον οποιονδήποτε», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολλές επιλογές αλλά δεν κοιτάμε επιλογές αυτή τη στιγμή».
«Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη επίθεση και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία επίθεση πολύ μεγαλύτερη από τη χώρας μας, αλλά πρώτα θα βρούμε ποιος το έκανε σίγουρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ενέκρινε την χρησιμοποίηση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από την πλερυά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, εμφανίστηκαν έτοιμες να συνεργαστούν με τον Οργανισμό για την χρησιμοποίηση αποθεμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης