Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρόμος για αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή μετά το πλήγμα στην Aramco - Το πετρέλαιο (68 δολ.) απειλεί με παγκόσμια ύφεση

Τρόμος για αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή μετά το πλήγμα στην Aramco - Το πετρέλαιο (68 δολ.) απειλεί με παγκόσμια ύφεση
Φόβοι για σφοδρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και εκτίναξη του πετρελαίου έως και τα 100 δολάρια
(upd) Συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα έχει προκαλέσει η επίθεση σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, καθώς υπάρχει ο φόβος εκτίναξης της τιμής του μαύρου χρυσού ακόμη και στα 100 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που θα πλήξει κατάφορα την παγκόσμια οικονομία.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές το brent διαπραγματεύεται στα 69 δολάρια το βαρέλι.
Σύμφωνα ωστόσο με τις πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις, οι τιμές θα σταθεροποιηθούν στην περιοχή των 60 δολ. το βαρέλι έως τα τέλη τους έτους, εάν η Σαουδική Αραβία καταφέρει να επαναφέρει την παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αστάθμητο παράγοντα αποτελούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να αποκλείσει μία γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη στον Περσικό Κόλπο.

Ήδη το Brent στην πρώτη «επίσημη» συνεδρίαση (αυτή στις 14/9) εμφάνισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 1998, ενώ οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι αυτή η άνοδος θα «περάσει» και στη λιανική αγορά, οδηγώντας υψηλότερα τις τιμές των προϊόντων και πλήττοντας φυσικά την κατανάλωση και κατ’ επέκταση την πραγματική οικονομία.
Ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρύτερη κλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο, με δεδομένο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αρκετές χώρες σπεύδουν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές υποστηρίζοντας ότι εάν χρειαστεί ανάγκη θα προχωρήσουν σε απελευθέρωση μέρους των στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων τους.
Μοναδικό θετικό γεγονός το ότι, μετά την πρώτη έντονη αντίδραση, οι ΗΠΑ και ο Donald Trump μοιάζουν να διατηρούν ελαφρώς πιο χαμηλούς τόνους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήσει να διαρρεύσει στα ΜΜΕ ότι στόχος του είναι να υπάρξουν απτές αποδείξεις ότι τα drones που χτύπησαν την Aramco προήλθαν όντως από το έδαφος του Ιράν.
Προσπάθεια να στείλει θετικά μηνύματα στις αγορές καταβάλει και η Σ. Αραβία καθώς διαβεβαιώνει, μέσω ανώνυμων επίσημων πηγών, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου θα συνεχιστούν κανονικά.
Η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Σαουδική Αραβία να ανακάμψει από τη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε εξαιτίας της επίθεσης, η οποία ανέρχεται περίπουυ στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, η αποκατάσταση της παραγωγής ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, και όχι ημέρες όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.
«Υπήρξε μία πραγματική μετατόπιση στην κατανόηση του πόσο γρήγορα θα επιστρέψει αυτή η χαμένη παραγωγή», ανέφερε στο Bloomberg TV η συνεργάτρια της Cornell Capital LLC, Ann Berry, προσθέτοντας ότι «η αρχική αντίδραση ήταν το θα επιστρέψει πολύ γρήγορα το 100%, τώρα οι προοπτικές θα είναι πολύ πιο συντηρητικές».
Xθες (16/9) ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι «δεν επιθυμώ πόλεμο με κανέναν αλλά είμαστε έτοιμοι περισσότερο από τον οποιονδήποτε», προσθέτοντας ότι «έχουμε πολλές επιλογές αλλά δεν κοιτάμε επιλογές αυτή τη στιγμή».
«Αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη επίθεση και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με μία επίθεση πολύ μεγαλύτερη από τη χώρας μας, αλλά πρώτα θα βρούμε ποιος το έκανε σίγουρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ενέκρινε την χρησιμοποίηση των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από την πλερυά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ δύο από τους μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, εμφανίστηκαν έτοιμες να συνεργαστούν με τον Οργανισμό για την χρησιμοποίηση αποθεμάτων.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Επικίνδυνη κλιμάκωση οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco

Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Anwar Gargash αναφερόμενος στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Σε δηλώσεις του ο Gargash κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco έγινε με ιρανικά όπλα και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να συνδράμουν στις έρευνες για την επίθεση.
«Το να δικαιολογείς την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στις εξελίξεις με τον πόλεμο της Υεμένης είναι τελείως απαράδεκτο» είπε ο Gargash, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα επιχειρήματα της Τεχεράνης ότι η επίθεση έγινε από πολίτες της Υεμένης ως απάντηση στον πόλεμο.
Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι Χούτι – σύμμαχοι του Ιράν - , με τον πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rouhani να υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις έγιναν από το λαό της Υεμένης ως απάντηση στις επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

«Καμία συνομιλία με τις ΗΠΑ, η πολιτική τους θα αποτύχει», διαμηνύει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ

Το Ιράν δεν θα συνομιλήσει ποτέ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η πολιτική της Ουάσινγκτον να ασκεί τη μέγιστη πίεση επί της Τεχεράνης θα αποτύχει, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως θα μπορούσε να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Hassan Rouhani και πως δεν έχει πρόβλημα με μια τέτοια συνάντηση.
Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ο Χαμενεΐ δήλωσε: «Ιρανοί αξιωματούχοι δεν θα μιλήσουν ποτέ στην Αμερική ... αυτό εντάσσεται στην αμερικανική πολιτική άσκησης πίεσης επί του Ιράν ... η πολιτική τους άσκησης μέγιστης πίεσης θα αποτύχει».
Ο Χαμενεΐ δήλωσε επίσης ότι «κατά την ομόφωνη άποψη όλων των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, δεν θα υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε οποιοδήποτε επίπεδο».

Perry (υπ. Ενέργειας ΗΠΑ): Τηρούμε στάση αναμονής για τη χρήση των αποθεμάτων πετρελαίου μας

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές και να μετριάσει τις ανησυχίες, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry, επανέλαβε την άποψη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου.
«Είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές πετρελαίου είναι αρκετά εφοδιασμένες» δήλωσε σήμερα (17/9/2019).
Παράλληλα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά την εκμετάλλευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Υποχωρεί το πετρέλαιο μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών - Στο -1,65% και τα 67,88 δολ. ανά βαρέλι το Brent

Απώλειες καταγράφει σήμερα Τρίτη (17/9) το πετρέλαιο, μετά το ράλι που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της επίθεσης που έγινε στις εγκαταστάσεις της Aramco το περασμένο Σάββατο (14/9).
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -1,65% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 67,88 δολ. ανά βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 30 ετών, αγγίζοντας το +14% και τα 69 δολ. ανά βαρέλι.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,79% στα 61,55 δολ. ανά βαρέλι, με την άνοδο της Δευτέρας να ξεπερνάει το +13% και την τιμή του αμερικανικού αργού να αγγίζει τα 62,37 δολ. ανά βαρέλι.

CNBC: Η επίθεση στην Aramco θα στείλει την ΕΕ πιο κοντά στη Μόσχα;

Την πιθανότητα η επίθεση σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco να αλλάξει ενεργειακό χάρτη και να οδηγήσει την ΕΕ ακόμη πιο… κοντά στη Μόσχα, εκθέτει το CNBC σε ανάλυσή του.
Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης από τη Σ. Αραβία είναι σχεδόν ελάχιστη, είναι βέβαιο ότι μία παρατεταμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, σημειώνεται στο άρθρο.
Προστίθεται ακόμη ότι, ήδη, η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης είναι εύθραυστη, καθώς εισάγει ενέργεια από μικρό αριθμό χωρών.
Το 2018 το 27,3% των εισαγωγών αργού πετρελαίου προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ μόλις 6,6% από τη Σ. Αραβία.
Παράλληλα οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη έφθασαν στα 430.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή στο 6% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών ενέργειας.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, συνεχίζει το άρθρο, η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα με τη Σ. Αραβία ύψους 11 δισ. ευρώ, με το ¼ των εισαγωγών της Σ. Αραβίας να προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Σ. Αραβία είναι ο 13 μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή η Saudi Aramco έχει συμβόλαια αποστολής περισσότερων από τριών εκατ. βαρελιών πετρελαίου μηνιαίως στην Ευρώπη, ενώ έχει συνεργασία με την πολωνική PKN Orlen, την ελληνική Motor Oil Hellas και την αιγυπτιακή Midore.
Σύμφωνα με τον Martin Vladimirov, ειδικό σε θέματα ενέργειας στο Center for the Study of Democracy «μπορούμε να αναμένουμε ότι η Ρωσία θα επιταχύνει τις εξαγωγές της προκειμένου να καλύψει τυχόν έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές αγορές».
Όπως αναφέρει το γεωπολιτικό ρίσκο θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο, κάτι το οποίο θα έχει και μία ακόμη παράπλευρη συνέπεια, την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης