Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: Η επίθεση στην Aramco θα στείλει την ΕΕ πιο κοντά στη Μόσχα;

CNBC: Η επίθεση στην Aramco θα στείλει την ΕΕ πιο κοντά στη Μόσχα;
Η Σ. Αραβία αντιστοιχεί μόλις στο 6,6% των ευρωπαϊκών ενεργειακών εισαγωγών
Την πιθανότητα η επίθεση σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco να αλλάξει ενεργειακό χάρτη και να οδηγήσει την ΕΕ ακόμη πιο… κοντά στη Μόσχα, εκθέτει το CNBC σε ανάλυσή του.
Παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης από τη Σ. Αραβία είναι σχεδόν ελάχιστη, είναι βέβαιο ότι μία παρατεταμένη μείωση της παραγωγής πετρελαίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου, σημειώνεται στο άρθρο.
Προστίθεται ακόμη ότι, ήδη, η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης είναι εύθραυστη, καθώς εισάγει ενέργεια από μικρό αριθμό χωρών.
Το 2018 το 27,3% των εισαγωγών αργού πετρελαίου προήλθαν από τη Ρωσία, ενώ μόλις 6,6% από τη Σ. Αραβία.
Παράλληλα οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη έφθασαν στα 430.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή στο 6% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών ενέργειας.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat, συνεχίζει το άρθρο, η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα με τη Σ. Αραβία ύψους 11 δισ. ευρώ, με το ¼ των εισαγωγών της Σ. Αραβίας να προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες.
Η Σ. Αραβία είναι ο 13 μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή η Saudi Aramco έχει συμβόλαια αποστολής περισσότερων από τριών εκατ. βαρελιών πετρελαίου μηνιαίως στην Ευρώπη, ενώ έχει συνεργασία με την πολωνική PKN Orlen, την ελληνική Motor Oil Hellas και την αιγυπτιακή Midore.
Σύμφωνα με τον Martin Vladimirov, ειδικό σε θέματα ενέργειας στο Center for the Study of Democracy «μπορούμε να αναμένουμε ότι η Ρωσία θα επιταχύνει τις εξαγωγές της προκειμένου να καλύψει τυχόν έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στις ευρωπαϊκές αγορές».
Όπως αναφέρει το γεωπολιτικό ρίσκο θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στην αραβική χερσόνησο, κάτι το οποίο θα έχει και μία ακόμη παράπλευρη συνέπεια, την αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης