Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ανησυχία Stoltenberg για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - «Βολές» κατά του Ιράν

tags :
Ανησυχία Stoltenberg για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή - «Βολές» κατά του Ιράν
Ο γγ του ΝΑΤΟ"ανησυχεί για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις στη Σ. Αραβία
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα (16/9) ότι ανησυχεί πολύ για «τον κίνδυνο κλιμάκωσης» μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βαγδάτη, ο G. Stoltenberg κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν τέτοιες επιθέσεις επειδή μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή και ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης».
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, για την οποία Ουάσινγκτον και Ριάντ κατηγορούν το Ιράν.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι, όμως οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι προήλθε από το έδαφος της Υεμένης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα.
«Το Ιράν στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις και είναι υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής», επέμεινε ο Stoltenberg.
Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων επιθέσεων αφήνουν οι Χούτι, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν και την Τεχεράνη από την πλευρά της να αρνείται ότι έχει κάποια σχέση με το γεγονός.
Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε τις δύο πλευρές η ΕΕ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία, στην επίθεση, χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα, ενώ δεν ξεκίνησε από την Υεμένη, όπου βρίσκονται οι μαχητές Χούτι.
Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump αμφισβήτησε σήμερα τον ισχυρισμό του Ιράν ότι δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Σαββατοκύριακο, ενώ ο υπουργός Άμυνας M. Esper τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα υπερασπιστούν τη διεθνή τάξη» την οποία «υπονομεύει το Ιράν» μετά την «άνευ προηγουμένου επίθεση» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας . 
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι το Σαββατοκύριακο μίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας και τον υπουργό Άμυνας του Ιράκ.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες των υπηρεσιών τους με τη Σαουδική Αραβία μετά την επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του «λαού της Υεμένης» στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν H. Rouhani στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας για το ζήτημα της Συρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης