Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι που χτύπησαν τη Σαουδική Αραβία

Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούθι που χτύπησαν τη Σαουδική Αραβία
Ποιο είναι το προφίλ των ανταρτών Χούθι που χτύπησαν το Ριάντ
Ως ένα θεολογικό κίνημα του Ισλάμ που κήρυττε την ειρήνη ξεκίνησαν οι σιίτες Χούτι, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2014 με επίκεντρο την Υεμένη, η οποία βρίσκεται στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι 56.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, η χειρότερη επιδημία χολέρας στον σύγχρονο κόσμο αποδεκατίζει τον πληθυσμό και σχεδόν οι μισοί από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας απειλούνται από τον λιμό.
Το κίνημα των Χούθι δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1990 από τον Χουσεϊν Μπαντρεντίν αλ Χούθι, μέλος της σιιτικής μειονότητας Ζαϊντίγια (Ζαϊντιστές), της Υεμένης, η οποία αριθμεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.
Ο αλ Χούθι σκοτώθηκε από στρατιώτες το 2004 και τα ηνία της οργάνωσης έχει αναλάβει πλέον ο αδερφός του, Αμπντούλ Μαλίκ.
Οι Ζαϊντίγια (Ζαϊντιστές), ήταν μία ισχυρή δύναμη στα βόρεια της Υεμένης αλλά έχασαν μέρος της εξουσίας τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1962-1970).
Στην δεκαετία του 1980 περιθωριοποιήθηκαν καθώς κέρδισαν έδαφος οι θρησκευτικές ιδέες των σαλαφιστών σουνιτών, οι οποίοι στηρίζονται από την Σαουδική Αραβία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κληρικοί Ζαϊντίγια να οπλίσουν τους οπαδούς τους και να ξεκινήσουν εχθροπραξίες με το Ριάντ και τους συμμάχους του.
Το 2012 οι διαδηλώσεις και η αναταραχή κατά του προέδρου της Υεμένης και συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επέτρεψαν στους Χούθι, που ήταν το μοναδικό κίνημα με στρατιωτική εμπειρία, να καταλάβουν την εξουσία στα εδάφη στα βόρεια της χώρας.
Στη συνέχεια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες για την μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση Σάλεχ.
Το 2015 συμμάχησαν με τον Σάλεχ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάαα και έδιωξαν τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί.
Λίγο αργότερα μία συμμαχία αραβικών κρατών με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προκειμένου να τους ανατρέψει.
Οι στρατιωτικές κινήσεις των Χούθι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, προσομοιάζουν με τους Βιετκόνγκ του Βιετνάμ, των αντάρτικων ομάδων της Λατινικής Αμερικής και την παντοδύναμη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Τεχεράνη, που ανήκουν στον ίδιο θρησκευτικό κλάδο με τους Χούθι τους ενίσχυσαν με όπλα, πυραύλους και στρατιωτική εκπαίδευση στην μάχη τους εναντίον του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι ακριβώς η επιρροή της Τεχεράνης στου Χούθι.
Οι Χούθι κατά το παρελθόν έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις συμβουλές του Ιράν στη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη.
Για παράδειγμα αρνήθηκαν να υπακούσουν στο ιρανικό αίτημα να μην καταλάβουν την πρωτεύουσα της Υεμένης το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης