Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χτύπημα στην Aramco θα επηρεάσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια

Το χτύπημα στην Aramco θα επηρεάσει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια
Το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του και πιστεύει πως ο Trump πολλά λέει αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε: είναι εγκλωβισμένος
Το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco είναι ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα σχεδιασμένο στην εντέλεια, με θεαματικές επιπτώσεις, που θα επηρεάσουν καιρό την παγκόσμια οικονομία, την πλέον κατάλληλη στιγμή όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία αλλά και για τις ΗΠΑ.
Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβεβαιώσει ή και θεμελιώσει τα στοιχεία ενοχής για το Ιράν, υπάρχουν αρκετά θεμελιώδη ζητήματα και ερωτήματα, σχετικά με τις επιθέσεις ακριβείας του Σαββατοκύριακου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Η επίθεση προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τον πληθωρισμό του πετρελαίου, την παγκόσμια ανθεκτικότητα σε ένα πετρελαϊκό σοκ και έχει δώσει τροφή σε κάθε  αναλυτή να γράφει για τις συγκρίσεις του με προηγούμενες πετρελαϊκές κρίσεις.
Σαφώς υπάρχουν και θα υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά: ενώ οι μονάδες παραγωγής μπορούν να επισκευαστούν το συντομότερο και η παραγωγή να ξαναρχίσει γρήγορα, η άνοδος των τιμών θα αλλάξει δραματικά τις συμπεριφορές από την άποψη της εμπορίας ενέργειας και της αντιστάθμισης των κινδύνων.
Αν και υπάρχει ικανότητα κάλυψης της χαμένης παραγωγής βραχυπρόθεσμα, η αύξηση του επιπέδου απειλής θα αλλάξει τις προσδοκίες των τιμών μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, πόσο γρήγορα μπορεί η παγκόσμια ζήτηση να μετατοπίσει την προσφορά από τη Μέση Ανατολή, αν η σημερινή κατάσταση οδηγήσει σε μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση;
Πώς θα μπορούσε η αναζήτηση της Κίνας για νέες πηγές προμηθειών πετρελαίου να αλλάξει τις τιμές του πετρελαίου;
Και πόσο ενδιαφέρουσα η σύμπτωση και συγκυρία, μια πετρελαϊκή κρίση ξεσπά ακριβώς την εβδομάδα που η Fed ετοιμάζεται να συζητήσει για μια άλλη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ;
Η επιτυχία του χτυπήματος (η παράλυση των εγκαταστάσεων παραγωγής έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν, αλλά ποτέ με τέτοια εκπληκτική επιτυχία), θέτει αμφιβολίες τόσο για τις αμερικανικές όσο και στις σαουδαραβικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και τις ικανότητες έγκαιρης ενημέρωσης.
Όσον αφορά τον χρόνο που επιλέχθηκε για να γίνουν οι επιθέσεις, ήταν ο καλύτερος δυνατός που θα μπορούσαν να διαλέξουν οι επιτιθέμενοι και τα πήγαν θεαματικά καλά.
Ήταν μια επίθεση ακρίβειας στην αξιοπιστία της Σαουδικής Αραβίας, ως περιφερειακής δύναμης - και κατ' επέκταση στον Trump και τις ΗΠΑ.
Θέτει στο στόχαστρο τον «φίλο» του Trump, ηγεμόνα Πρίγκιπα Mohammad Bin Salman (MBS).
Η Σαουδική Αραβία είναι το τρίτο έθνος με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες, στα 69 δις δολάρια, ποσοστό 8,8% του ΑΕΠ που είναι το τρίτο υψηλότερο στον κόσμο!
Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η Σαουδική Αραβία παρέλαβε πυραύλους Patriot που από τον σύμμαχο Trump.
Τι έχει γίνει με τους πυραύλους;
Γιατί δεν μπορεί να πατάξει ένα μάτσο ανταρτών όπως είναι οι Houthi;
Τέλος, το χτύπημα στην Aramco έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την αντικατάσταση του παλαίμαχου ειδήμονα επί των θεμάτων του πετρελαίου Khalid al-Falih από έναν πολιτικό του σύμμαχο και επικεφαλής σου Ιδρύματος Ευημερίας της Σαουδικής Αραβίας και το χτύπημα φαντάζει σχεδόν σκανδαλώδες.
Χωρίς τα έσοδα από τις πωλήσεις της Aramco - η Σαουδική Αραβία θα έχει πρόβλημα να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη αλλά και την ψυχολογία. Ήταν ένα δώρο εξ'ουρανού σε οποιαδήποτε εσωτερική αντιπολίτευση και διαφωνούντα στη Σαουδική Αραβία.
Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η αντίδραση στην Ουάσινγκτον.
Ο Trump εξουσιοδότησε αμέσως τη χρήση του στρατηγικού αποθεματικού, αλλά πολιτικά, ήταν απλά χαοτική.
Οι Σαουδάραβες δεν μίλησαν περί ευθύνης του Ιράν, όμως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo έσπευσε και πρόλαβε ακόμη και τον πρόεδρο αποδίδοντας την ευθύνη στην Τεχεράνη, θυμίζοντας αρκετά τον πρόσφατα απολυθέντα John Bolton.
Αν υποθέσουμε ότι ήταν οι Ιρανοί γνωρίζουν πόσο δυσλειτουργικός είναι εσωτερικά στη συνεννόηση και αντίδραση ο Λευκός Οίκος, τότε και από αυτή την άποψη η χρονική στιγμή για το χτύπημα ήταν καίρια αφού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Trump προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο αντικαταστάτη του Bolton.
Αμέσως μετά την απομάκρυνση του Bolton, ο Τράμπ είχε σπεύσει να συναντήσει τους ηγέτες του Ιράν στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατονομάζοντας ως υπαίτιο για το χτύπημα το Ιράν οι ΗΠΑ αμέσως,  «εγκλωβίστηκαν» σε μία ρητορική αυστηρή που, λογικά αφήνει ελάχιστα περιθώρια, διπλωματικών ελιγμών.
Από την άλλη, δεν αποκλείεται οι ισχυρισμοί του Pompeo να αποδειχθούν πρόωροι. Οι Ιρανοί στοιχηματίζουν ότι ο Trump πολλά θα πει και τίποτε δεν θα κάνει.
Μένει να δούμε τι θα φέρουν οι έρευνες.
Για την ώρα τα μάτια παραμένουν καρφωμένα στις τιμές του πετρελαίου, εν αναμονή της όποιας ενημέρωσης βγει από την Ουάσινγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης