Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ - Θα έχουν θετικό αποτέλεσμα

tags :
Lane (ΕΚΤ): Αναγκαία τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ - Θα έχουν θετικό αποτέλεσμα
Ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, σε διοργάνωση του Bloomberg στο Λονδίνο
Ως αναγκαία χαρακτήρισε τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα - μείωση επιτοκίου και έναρξη εκ νέου του QE- ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, P. Lane, σε ομιλία του στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον κ. Lane η ΕΚΤ έπρεπε να αντιμετωπίσει μία επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και ταυτόχρονα να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε ο πληθωρισμός να πλησιάσει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.
Τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει ως καθήκον να επιφέρει μία συμμετρία στον πληθωρισμό και ως εκ τούτου «για το λόγο αυτό, ανακοινώσαμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων που αποσκοπούν στην αλληλοσυμπλήρωσή τους στην παροχή νομισματικών κινήτρων.
Image
Τα μέτρα μας θα κλειδώσουν σε οικονομικές συνθήκες σε διάφορα τμήματα της αγοράς που υποστηρίζουν επαρκώς την ενίσχυση της ανάκαμψης της ανάπτυξης και της σταθεροποίησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης θα μεταφερθούν στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, το οποίο θα στηρίξει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Οι μεγαλύτερες δαπάνες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με τη σειρά τους, είναι μια βασική προϋπόθεση για να συγκλίνει ο πληθωρισμός προς τον στόχο μας.
Επιπλέον, οι πολιτικές μας δημιουργούν ένα μαξιλάρι για την απομόνωση της οικονομίας από την υλοποίηση των κινδύνων μείωσης, μειώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές συνθήκες χρηματοδότησης και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη».
Image
Ποσοτική χαλάρωση και στόχοι

«Αποφασίσαμε επίσης να ξεκινήσουμε εκ νέου τις καθαρές αγορές ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό € 20 δισ. από τις αρχές Νοεμβρίου.
Οι αγορές μας αναμένεται να διαρκέσουν για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να ενισχυθεί ο ρυθμός προσαρμογής των επιτοκίων των πολιτικών μας και να τερματιστεί λίγο πριν αρχίσουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Επιπρόσθετα, επαναλάβαμε την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε πλήρως τους κύριους μετόχους για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία που αρχίζουμε να αυξάνουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση όσο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ένας μεγάλος βαθμός νομισματικής στέγασης.
Οι ανανεωμένες αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων και η αναθεωρημένη καθοδήγηση σχετικά με τους συντελεστές πολιτικής υποδηλώνουν επίσης την επέκταση του κονδυλίου επανεπένδυσης και την αυτόματη ανταπόκριση του ορίζοντα επανεπένδυσης στην εξέλιξη των προοπτικών πληθωρισμού».

Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις

Καταλήγοντας εκτίμησε ότι « οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής μας καθοδηγούνται από την εκτίμηση του μακροοικονομικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Όπως σημειώθηκε στην εισαγωγική δήλωση της περασμένης εβδομάδας, άλλοι πυλώνες πολιτικής διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων προοπτικών για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Image
Οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και η σύνθεση των δημόσιων οικονομικών περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση του μακροπρόθεσμου δυναμικού της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.
Σε κυκλικό επίπεδο, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυσμενών διαταραχών μέσω της λειτουργίας αυτόματων σταθεροποιητών και, όπου αυτό είναι εφικτό και αποτελεσματικό, μέσω του χρονοδιαγράμματος των διακριτικών φορολογικών μέτρων.
Image
 Όλοι οι άλλοι είναι ίσοι, όσο περισσότερο η δημοσιονομική πολιτική συμβάλλει στην τόνωση του μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού και στην παροχή κυκλικής σταθεροποίησης, τόσο πιο γρήγορα θα είναι οι συνέπειες των παρεμβάσεων της νομισματικής πολιτικής στον πληθωρισμό και την οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης