Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για κάθε 10 δολάρια που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα χάνει 0,2%

tags :
Για κάθε 10 δολάρια που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα χάνει 0,2%
Οι ραγδαίες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που προκαλούνται από τους κραδασμούς στην προσφορά συνήθως βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι μια μεγάλη και απροσδόκητη διακοπή της παραγωγής πετρελαίου.
Οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, οι οποίες διέκοψαν περίπου το ήμισυ της ακαθάριστης παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται να είναι μία ακόμη δοκιμασία για την παγκόσμια οικονομία.
Αλλά σύμφωνα με ανάλυση του Reuters ακόμη και η εύθραυστη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να αντέξει αυτή την εξέλιξη.
Οι τιμές του αργού Brent αυξήθηκαν σημαντικά τις τελευταίες δύο ημέρες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον πόλεμο του Κόλπου του 1991.
Οι ραγδαίες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος που προκαλούνται από τους κραδασμούς στην προσφορά συνήθως βλάπτουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Όσο περισσότερα καταναλωτές και επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, τόσο λιγότερο πρέπει να δαπανήσουν για άλλα πράγματα.
Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το 2011 εκτιμά ότι ένα άλμα της τάξεως των 10 δολαρίων στο κόστος ενός βαρελιού πετρελαίου θα επηρεάσει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την ανάπτυξη κατά το δεύτερο έτος μετά το σοκ.
Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να επανέλθει η κανονική λειτουργία της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, τα αποθεματικά του βασιλείου μπορούν να αντισταθμίσουν το προσωρινό έλλειμμα.
Οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν, εν τω μεταξύ, αποθέματα πετρελαίου και πετρελαιοειδών που ισοδυναμούν με συνολική ζήτηση περίπου 60 ημερών και τα περισσότερα από αυτά είναι υψηλότερα από τα αποθεματικά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών, σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει ήδη εγκρίνει την απελευθέρωση πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα της Αμερικής, αν χρειαστεί, και είπε ότι αυτό θα αρκούσε για να παραμείνουν οι αγορές σταθερές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου μέσα σε λίγους μήνες ανταποκρινόμενες στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.
Ο κόσμος γίνεται σταδιακά λιγότερο εξαρτημένος από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να αντιμετωπίζουν μια επιβράδυνση, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για εφησυχασμό.
Το ιρανικό κίνημα Houthi δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Saudi Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και θα μπορούσαν να τους επιτεθούν σε οποιαδήποτε στιγμή.
Η παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή - ή οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο από αυτούς - θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Αυτό θα φέρει τη βαθύτερη μείωση στην ανάπτυξη, καταλήγει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης