Εφιαλτικές εκτιμήσεις από τους διεθνείς οίκους για τιμή πετρελαίου στα 100 δολ. - Κίνδυνος να επιταχύνει την παγκόσμια ύφεση

Εφιαλτικές εκτιμήσεις από τους διεθνείς οίκους για τιμή πετρελαίου στα 100 δολ. - Κίνδυνος να επιταχύνει την παγκόσμια ύφεση
Eκφράζονται ανησυχίες ότι η άνοδος στις τιμές θα επιταχύνει την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας
Άκρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πιθανές επιπτώσεις της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, την οποία περιγράφουν ως την «11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας».
Μάλιστα δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι, εξέλιξη η οποία θα επηρεάσει τις αγορές, με τους αναλυτές να εκφράζουν αμφιβολίες εάν είναι σε θέση να αντέξουν ένα νέο σοκ.
Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η άνοδος στις τιμές θα επιταχύνει την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Goldman Sachs: Επεισόδιο «Lehman» η επίθεση στην Aramco

Το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 σημειώθηκε επεισόδιο Lehman Brothers με επίκεντρο το πετρέλαιο και την Aramco,  τη μεγαλύτερη εταιρία πετρελαίου στον κόσμο η οποία δέχθηκε βομβιστικές επιθέσεις αναφέρει η Goldman Sachs.
Ακριβώς 11 χρόνια από τότε που οι traders πραγματοποίησαν  συνάντηση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιώντας τα CDS με αφορμή την χρεοκοπία της Lehman στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, οι μεγάλες τράπεζες προετοιμάζονται για παρόμοιο χάος με επίκεντρο την αγορά του αργού πετρελαίου.
Το Σαββάτο 14 Σεπτεμβρίου 2019 το σημαντικότερο εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία (και στον κόσμο) δέχθηκε επίθεση και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειμμα παραγωγής εκατομμυρίων βαρελιών εξέλιξη που θα εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης.
Με βάση την Saxo Bank οι τιμές του Brent, θα αυξηθεί κατ 5-10 δολάρια άμεσα.
Ωστόσο όπως τονίζει είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε την ακριβή μακροοικονομική επίδραση, από την επίθεση που δέχθηκε η Aramco είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται πετρελαϊκό σοκ ...
Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν πολύ περισσότερο εάν η επιστροφή στη συνήθη παραγωγή διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Διακοπή της παραγωγής και συνέπειες στις τιμές

Κατά την Goldman Sachs μια πολύ σύντομη διακοπή - μια εβδομάδα για παράδειγμα - πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ώστε να αντικατοπτρίζουν ένα αυξανόμενο ασφάλιστρο κινδύνου.
Αυτός ο αντίκτυπος στην τιμή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι 3 με 5 δολάρια το βαρέλι.
Μια διακοπή της παραγωγής από δύο έως έξι εβδομάδες θα οδηγούσε, εκτός από αυτή την αύξηση των μακροχρόνιων τιμών θα είχε άμεση αρνητική επίδραση στις τιμές του πετρελαίου από 5 έως 14 δολάρια.
Εάν η παραγωγή διακοπεί για περισσότερο από έξι εβδομάδες, αναμένουμε ότι οι τιμές του Brent θα φθάσουν γρήγορα πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.
Μια ακραία περίπτωση, εάν η διακοπή της παραγωγής ξεπεράσει τους τρεις μήνες θα μπορούσε πιθανώς να οδηγήσει σε τιμές άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι.

Βασικές ερωτήσεις:

-Θα μπορέσει η Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσει την παραγωγή μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2019;
Ποια είναι η έκταση της ζημίας;
-Θα υπάρξουν συνέπειες στις υποδομές της Aramco;
-Θα απαντήσουν οι Σαουδάραβες και εάν πώς;
-Συμμετείχε το Ιράν στην επίθεση, αν ναι, πώς;
-Πώς αυτή η επίθεση επηρεάζει τη στάση του Trump σχετικά με τις ενδεχόμενες κυρώσεις στο Ιράν;FXTM: Η εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας

H εκτόξευση του πετρελαίου στα 100 δολ. δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, με φόντο την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.
Ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της FXTM, εκτιμά ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είναι πιθανό να οδηγήσουν τις τιμές του μαύρου χρυσού στα 100 δολ. ανά βαρέλι.
Πρόκειται για επίπεδα τα οποία έχει να δει το αργό πετρέλαιο από το 2014.
Σύμφωνα με τον Sayed, μπορεί η εκτίμηση αυτή να φαντάζει ακραία, αλλά μια παρατεταμένη περίοδος αναταραχής στις αγορές, είναι πιθανό να προκαλέσει ραγδαία άνοδο στις τιμές.
Κι αυτό γιατί ξαφνικά η αγορά έχασε το 5% των αποθεμάτων της, μέσα σε μια νύκτα.
Πριν από τρεις ημέρες το ενδεχόμενο ανόδου των τιμών του πετρελαίου στα 100 δολ. το βαρέλι, φάνταζε σχεδόν απίθανο.
Αυτό δεν ισχύει πλέον, όχι μόνο λόγω της τρέχουσας κρίσης στη Σαουδική Αραβία, αλλά από το γεγονός ότι οι πιθανότητες μια ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή έχουν αυξηθεί δραματικά», εξηγεί ο αναλυτής της FXTM.

Societe Generale: Τρία ερωτήματα για τις αγορές μετά την επίθεση στην Aramco

Τρία καίρια ερωτήματα προκύπτουν για τις αγορές μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, σύμφωνα με την Societe Generale.
Το πρώτο ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα ανακάμψει η προσφορά πετρελαίου, δεύτερο ερώτημα εάν είναι δυνατό να αποτραπούν μελλοντικές επιθέσεις και τρίτο ποιες θα είναι οι ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άλμα 20%, ωστόσο πλέον η άνοδο περιορίζεται στο +8%.
Ωστόσο, ακόμη και όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στην εκτίμηση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα καταφέρει να αποκαταστήσει το ένα τρίτο της χαμένης παραγωγής σήμερα, επικρατεί ανησυχία για το αυξημένο risk premium που συνδέεται με τις τιμές πετρελαίου.
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης άρχισε να επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου, ωστόσο πλέον φαίνεται η τάση να αντιστρέφεται και η άνοδος στον μαύρο χρυσό να επηρεάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

S&P Platts, Wood Mackenzie, JP Morgan: Η επίθεση στην Aramco εξάλειψε την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως

Την εκτίμηση ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβαία θα εξαλείψουν αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως εκφράζει αναλυτής S&P Global Platts.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, οι τιμές ενδέχεται να φτάσουν τα 80 δολ. ανά βαρέλι, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.
Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramcο ισοδυναμούν με απώλεια 5,7 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωγής, ήτοι με το 50% της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας
Το ποσοστό αυτό είναι περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
«Αυτό αυξάνει το risk premium, εντείνει τις πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς» δηλώνει στο CNBC η Sarah Cottle από την S&P Global Platts και συμπληρώνει «αυτό το περιστατικό εξαλείφει αποτελεσματικά την πλεονάζουσα παραγωγή του κόσμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wood Mackenzie.
«Αυτή η επίθεση έχει πραγματικές επιπτώσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η απώλεια 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τη Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να καλυφθούν για πολύ από τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα και την περιορισμένη παραγωγική ικανότητα από τα μέλη και μη-μέλη του ΟΠΕΚ» εκτιμά ο Alan Gelder από τη Wood Mackenzie.
«Ένα γεωπολιτικό risk premium θα επιστρέψει στις τιμές του πετρελαίου» αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Leon Goldfeld από τη JP Morgan Asset Management, οι τιμές των futures του πετρελαίου έως τα μέλη του 2020 υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα risk premium στην αγορά.
«Κάποιος θα υπέθετε ότι οποιαδήποτε απώλεια θα καλυφθεί έως τα μέσα του επόμενου έτους.
Αλλά ακόμα και τότε, η τιμή έχει ενισχυθεί, έχει ενισχυθεί κατά περίπου 6%-7% και όχι το 10% που βλέπουμε στη spot αγορά.
Κατά συνέπεια υπάρχει ένα risk premium στις αγορές» δηλώνει ο ίδιος.


View image on Twitter

Economist Intelligence Unit: Το άλμα στο πετρέλαιο θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη

Tο άλμα στις τιμές πετρελαίου είναι πιθανό να πλήξει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και να επιταχύνει την ύφεση, προειδοποιεί ο Robin Bew, αναλυτής του Economist Intelligence Unit, στον απόηχο των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία.  
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη υπό πίεση λόγω του εμπορικού πολέμου και της υψηλής μόχλευσης.
Σε αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί το άλμα στις τιμές του πετρελαίου.
Η σύνδεση της ανάπτυξης με την αγορά πετρελαίου είναι ισχυρή», εξηγεί ο Bew.
Με την παραπάνω εκτίμηση συμφωνεί και ο Ranko Berich, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Monex Europe.
Η επίθεση στην Aramco θα έχει διπλή επίπτωση, όπως εξηγεί.
Η πρώτη είναι το άμεσο σοκ στις τιμές του πετρελαίου και η δεύτερη το μακροπρόθεσμο κόστος της αυξανόμενης έντασης στον Περσικό Κόλπο ή ακόμη και μια πολεμικής σύρραξης στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS