Στουρνάρας: Η Lagarde μάλλον θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική - Μικρή η συνεισφορά των κυβερνήσεων

Στουρνάρας: Η Lagarde μάλλον θα διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική - Μικρή η συνεισφορά των κυβερνήσεων
Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε απαραίτητα τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
H νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde πιθανότατα θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ, υπάρχουν ισχυρά νομισματικά, οικονομικά και χρηματοοικονομικά επιχειρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
O κ. Στουρνάρας ήταν μεταξύ της πλειοψηφίας των αξιωματούχων της ΕΚΤ που υποστήριξαν να περιληφθεί η αγορά ομολόγων στο πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον Mario Draghi.
Αν και ο Draghi έκανε λόγο για «ευρεία συναίνεση» όσον αφορά την κίνηση αυτή, υπήρξε αντίθεση από διοικητές κεντρικών τραπεζών που εκπροσωπούν πάνω από το μισό του πληθυσμού και του εθνικού προϊόντος της Ευρωζώνης.
«Υπάρχουν κόστη και οφέλη από κάθε απόφαση», είπε ο Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Τα οφέλη, όμως, από τη λήψη μέτρων τώρα υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος».
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η στήριξη δικαιολογείται από τις αδύναμες οικονομικές προοπτικές που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Οι αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας «ήταν αναγκαίες, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά και παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τον στόχο της ΕΚΤ και οι ρυθμοί ανάπτυξης υποδηλώνουν μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», είπε.
«Επιπλέον, οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί, ιδιαίτεροι αυτοί που αφορούν τον εμπορικό πόλεμο και ένα Brexit χωρίς συμφωνία».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Draghi απηύθυνε εντονότερη έκκληση στις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τις προσπάθειές του για τη στήριξη της οικονομίας, λέγοντας ότι «είναι η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής».
Ο Γ. Στουρνάρας συμμερίστηκε την έκκληση αυτή, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν τα μέσα για δημοσιονομική στήριξη πρέπει να αναλάβουν δράση για το κοινό καλό.
Οι Ολλανδοί είναι πιθανόν να σημάνουν το τέλος της πολιτικής μείωσης του χρέους τους αυτή την εβδομάδα, αν και οι Γερμανοί παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δαπάνες τους.
«Η δημοσιονομική πολιτική στις χώρες εκείνες της Ευρωζώνης με επαρκή δημοσιονομικό χώρο και περιθώριο στο ισοζύγιο πληρωμών δεν συμβάλλει στον αναγκαίο βαθμό στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης», τόνσε ο Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας: «Συνεπώς, η νομισματική πολιτική πρακτικά και δυστυχώς παραμένει το μόνο διαθέσιμο μέσο πολιτικής».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS