Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο του Trump και τα είδη πολυτελείας της Ευρώπης - Θα επηρεαστούν προίόντα 5-7 δισ. δολαρίων

tags :
Στο στόχαστρο του Trump και τα είδη πολυτελείας της Ευρώπης - Θα επηρεαστούν προίόντα 5-7 δισ. δολαρίων
Η απάντηση της Ουάσιγκτον αναμένεται λίγες μέρες μετά το πράσινο φως του ΠΟΕ για αντίποινα
Μερικά από τα κορυφαία εμπορικά σήματα πολυτελείας της Ευρώπης θα βρεθούν στο στόχαστρο της εμπορικής πολιτικών των δασμών του Προέδρου Donald Trump, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές αμερικανικών ουίσκι, κρασιού, σαμπάνιας, τσαντών και ανδρικών κοστουμιών.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οι ΗΠΑ μπορούν νομίμως να επιβάλλουν δασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκών εξαγωγών, ως αντίποινα για την παράνομη κρατική ενίσχυση της Ευρώπης στην Airbus SE.
Και όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αφορούν μια σειρά προϊόντων αξίας 5 έως 7 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ η Trump απείλησε με δασμούς σε προϊόντα αξίας 11 δισ. δολαρίων.
Η απάντηση της Ουάσιγκτον αναμένεται λίγες μέρες μετά το πράσινο φως του ΠΟΕ για αντίποινα.
Οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει πιθανούς στόχους - με δασμούς που μπορούν να φθάσουν το 100% - σε έναν κατάλογο προϊόντων με συνολική αξία εξαγωγών 25 δισ. δολαρίων ετησίως.
Αν και τα πιο πολύτιμα προϊόντα στη λίστα των ΗΠΑ είναι οι εξαγωγές ευρωπαϊκών αεροσκαφών και εξαρτημάτων, οι δασμοί θα μπορούσαν επίσης να χτυπήσουν τα προϊόντα των πιο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών σημάτων υψηλής τεχνολογίας.
Για παράδειγμα, η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις προτεινόμενες αμερικανικές εισφορές, οι οποίες στοχεύουν σε δύο από τις κύριες σειρές προϊόντων της - το κρασί και τα οινοπνευματώδη όπως Dom Perignon, Moet & Chandon και Hennessy - και δερμάτινα είδη με ετικέτες όπως Donna Karan, Givenchy, Kenzo και Louis Vuitton.
Η αγορά ειδών πολυτελείας των ΗΠΑ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους προορισμούς για ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η LVMH, όπου οι ΗΠΑ αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεών της.
Οι Αμερικανοί αγοραστές αγόρασαν αγαθά αξίας 11,2 δισ. δολαρίων από την LVMH το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Τα νέα τιμολόγια θα αυξήσουν το κόστος που θα μεταβιβαστεί αναμφισβήτητα στους καταναλωτές των ΗΠΑ, δήλωσε ο Luca Marotta, CFO της Remy Cointreau που εδρεύει στο Παρίσι και παράγει κονιάκ Remy Martin, Cointreau, Passoa και Mount Gay rum.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης