Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την επίθεση στην Aramco - Στο -0,5% ο DAX

Πιέσεις στις ευρωαγορές μετά την επίθεση στην Aramco - Στο -0,5% ο DAX
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών καταγράφουν απώλειες, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%
Πιέσεις δέχονται τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο της επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένες, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι σε υψηλά 4 μηνών. 
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,5%.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,6% στις 12.393 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,35% στις 7.342 μονάδες, τη  μικρότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, χάρη στην ενίσχυση των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών BP και Shell.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,78% στις 5.610 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύεται στις 22.022 μονάδες με πτώση 0,7%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει πτώση 0,62% στις 9.080 μονάδες.
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που διέκοψαν την άντληση 5,7 εκατ. βαρελιών αργού, ήτοι πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, οδήγησαν τις τιμές του αργού σε άλμα σχεδόν 20%, με τον δείκτη των εταιριών πετρελαίου και αερίου να ενισχύεται κατά 3%.
Οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών καταγράφουν απώλειες, με τις Ryanair Holdings, Air France KLM SA και EasyJet να σημειώνουν πτώση άνω του 4%.
Αρνητικά επιδρούν και τα στοιχεία από την Κίνα, καθώς η οικονομική επιβράδυνση επιδεινώθηκε τον Αύγουστο, με τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων 17 και πλέον ετών εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο εμπόριο με τις ΗΠΑ και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Ράλι στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν ράλι,  μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 5%.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +10,11% στα 66,31 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +8,74% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,59 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης