Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες πιέσεις στο ξεκίνημα με το βλέμμα στο εξωτερικό

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ήπιες πιέσεις στο ξεκίνημα με το βλέμμα στο εξωτερικό
ΑΓΟΡΑ: Καλύτερα από τις ξένες αγορές ξεκίνησε η δική μας με ήπιες απώλειες και χαμηλό τζίρο. Το βλέμμα είναι στις εξελίξεις στο εξωτερικό μετά και την επίθεση στην Aramco, αλλά και στα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα. Πριν το άνοιγμα δημοσίευσε η Aegean και μετά το κλείσιμο περιμένουμε της Ελλάκτωρ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποιο εξαιρετικό. Από τις εταιρείες που παρακολουθεί η στήλη, για πολλές μέχρι τώρα μάλλον δεν είναι ικανοποιημένη. Το εξάμηνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλές μετοχές που είναι τσάμπα. Θετική έκπληξη δεν έχουμε.

Αντιθέτως από αρκετές βλέπουμε χαμηλή κερδοφορία που δε μας δίνει χαμηλό p/e ή άλλους δείκτες που να πούμε ότι είναι ελκυστικοί. Μπορεί σε επίπεδα μόχλευσης και αντοχών να πηγαίνουν καλά, αλλά τώρα που υποτίθεται ότι βγαίνουμε από την κρίση θέλουμε να εκμεταλλευτούν την ισχυροποίηση που πέτυχαν στα χρόνια τα δύσκολα.

Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και έχουν να κάνουν και με εταιρείες που παρακολουθούμε από πιο κοντά και είναι ένας συνδυασμός, εμπειριών από άλλες εταιρείες και κάποιες «διαφωνίες» μεταξύ αναλυτών.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ: Αναφερόμαστε στον καθαρό δανεισμό, δηλαδή στα δάνεια μείον τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και εδώ υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Στο… παιχνίδι έχουν μπει πιο σύνθετα εργαλεία, τα οποία δείχνουν πως είναι δάνεια αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στον δανεισμό, ακόμα και αν έχουν συναφθεί από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού!

Άλλοι αναλυτές τα προσμετρούν στον καθαρό δανεισμό άλλοι όχι. Οι εισηγμένες βλέπουμε ότι δεν τα μετράνε. Για παράδειγμα η Autohellas αναφέρει πως η χρηματοδότηση του Ομίλου καλύπτεται από δανεισμό μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και από το προϊόν της τιτλοποίησης απαιτήσεων από τους σημαντικότερους Ευρωπαϊκούς Supranational οργανισμούς (EIB, EIF, EBRD και KFW).

Η τιτλοποίηση ύψους 72,1 εκατ. ευρώ έχει εξασφάλιση αυτοκίνητα αξίας 106 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αναφέρεται πως ήταν στο πρώτο εξάμηνο στα 333 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και την τιτλοποίηση τότε ανέρχεται στα 405 εκατ. ευρώ.

Επίσης η Τέρνα Ενεργειακή στις 28/12/2017 εισήλθε σε συναλλαγή κατά την οποία το τραπεζικό ίδρυμα Goldman Sachs κατέβαλε το ποσό των 127,882 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει 50% των εταιρικών μεριδίων (membership interests) τα συμβατικά δικαιώματα των οποίων ορίζουν ότι ο TEI (Tax Equity Investor) θα λάβει, κατά κύριο λόγο, τα φορολογικά ωφελήματα (φορολογικές ζημίες και Production Tax Credits) του Αιολικού Πάρκου Fluvanna I, πλέον περιορισμένου ποσοστού μετρητών (Tax equity investment).

Θα δούμε κάτι ανάλογο και στην περίπτωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, η οποία έλαβε χρηματοδότηση με υψηλό επιτόκιο και εξασφαλίσεις από τη Fortress, αποπλήρωσε τα δάνεια και σημαντικές υποχρεώσεις, αλλά θα πούμε πως δεν είναι δανεισμός; Κατά την άποψή μας φυσικά και θα πρέπει να το προσμετρήσουμε στα δάνεια.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Μία άλλη πηγή προβληματισμού έχει να κάνει με τις απαιτήσεις από συνδεδεμένες επιχειρήσεις και θυγατρικές. Έχοντας το πρόσφατο παράδειγμα της Creta Farms, η οποία έσβησε απαιτήσεις που δεν υπήρχε περίπτωση να τις εισπράξει, αλλά και λίγο παλαιότερα η Αλουμυλ, η οποία έσβησε απαιτήσεις από συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δημιουργείται το ερώτημα, αν μία μελλοντική απομείωση θα πλήξει σημαντικά ή όχι τη λογιστική κατάσταση.

Επομένως θα πρέπει στους υπολογισμούς μας να κοιτάμε αν και πόσο αντέχουν ένα δυνατό κούρεμα οι ισολογισμοί. Σε συνδυασμό με την καθαρή θέση, τις ταμειακές ροές, το δανεισμό και αρκετά ακόμα.

AEGEAN: Τα αποτελέσματα σε πρώτη ανάγνωση δείχνουν καλά και ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Εδώ βέβαια σημασία έχει το τρίτο τρίμηνο όπου κάνει και περίπου το 40% των εσόδων και φυσικά γυρίζει και την τελική γραμμή.

Αυτό που παρατηρεί κάποιος στη λογιστική κατάσταση είναι η μεγάλη αλλαγή στη διάρθρωσή της λόγω του λογιστικού προτύπου 16. Δηλαδή πλέον εμφανίζονται οι υποχρεώσεις από τις μισθώσεις και αλλάζουν πολλά και στις υποχρεώσεις και στον καθαρό δανεισμό και στα στοιχεία συνολικά.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Πιέζεται και κάνει πράξη πλέον κάτω από τα 2 ευρώ. Η Eurobank την έθεσε υπό αναθεώρηση μαζί με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Ο αγοραστής φαινόταν αδύναμος στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και περιμέναμε ο πωλητής να δοκιμάσει χαμηλότερα, αν και έδειχνε πως δεν είχε πολλές διαθέσεις.

AEGEAN: Η άνοδος του πετρελαίου δεν αποκλείεται να φοβίζει τους επενδυτές, ενώ τα αποτελέσματα ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Με χαμηλό όγκο υποχωρεί λίγο παραπάνω από 2%.

ΔΕΗ: Υψηλός ο όγκος στο ξεκίνημα με τη μετοχή να χάνει περίπου 1% και να είναι στα 2,75 ευρώ. Ξεπερνά τις 130 χιλ. τεμάχια ο όγκος. Στα 638 εκατ. ευρώ η αποτίμηση.

MIG: Με άνοδο άνω του 7% λόγω δημοσιευμάτων για πρόταση πώλησης της Vivartia. Στα 0,15 ευρώ η μετοχή με όγκο άνω των 3,3 εκατ. τεμαχίων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης