Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Πυρά» προμηθευτών ρεύματος εναντίον της ΡΑΕ για πλημμελή εποπτεία της λιανικής αγοράς

tags :
«Πυρά» προμηθευτών ρεύματος εναντίον της ΡΑΕ για πλημμελή εποπτεία της λιανικής αγοράς
Δυσαρέσκεια και από τη ΔΕΗ, για την παρουσίαση των ανταγωνιστικών χρεώσεων χωρίς αναφορά σε πάγια και ρήτρες προσαρμογής
Την παντελή απουσία της ΡΑΕ από την εποπτεία της λιανικής αγοράς, υπογράμμισαν προμηθευτές ρεύματος στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής (13/09) με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γεράσιμο Θωμά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων που θίχθηκαν κατά τη συνάντηση, εταιρείες που δραστηριοποιούνται επισήμαναν πως η Αρχή δεν έχει δώσει δείγματα ελέγχου του χώρου για καταχρηστικές συμπεριφορές.
Όπως συμπλήρωσαν, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για αθέμιτες πρακτικές, παρόλο που κάθε άλλο παρά απουσιάζουν  στο χώρο. Κι αυτό παρά τις συχνές συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της, αλλά και τον όγκο δεδομένων που συγκεντρώνει.
Σύμφωνα με τις ίδιες εταιρείες, η απουσία της ΡΑΕ γίνεται ακόμη πιο σημαντική στην παρούσα συγκυρία, με δεδομένο ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ανοίγει το «παράθυρο» για την προσέλκυση περισσότερων πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Έτσι, αν η Αρχή δεν θέσει άμεσα κανόνες για διαφανή τιμολόγηση, τότε υπάρχει κίνδυνος αποπροσανατολισμού του καταναλωτικού κοινού, με την εμπορική προώθηση χαμηλών ανταγωνιστικών χρεώσεων από ορισμένους προμηθευτές, οι οποίες ωστόσο στην πράξη αναιρούνται εν μέρει ή και στο σύνολό τους, με την εφαρμογή ρητρών προσαρμογής.

Καμία αναφορά σε πάγια και ρήτρες  

Ενόχληση για τη ΡΑΕ καταγράφεται όμως και από την πλευρά της ΔΕΗ. Έτσι, μετά το λάθος των υπηρεσιών της Αρχής για τις ΥΚΩ, που στέρησε από την εταιρεία ένα ποσό 25 εκατ. ευρώ και για το οποίο χρειάστηκαν πάνω από 2 χρόνια για να ξεκινήσει η διόρθωση του, στελέχη της ΔΕΗ σημειώνουν πως η παρουσίαση των τιμολογίων σε εσπερίδα της Αρχής στη ΔΕΘ δεν αποτύπωσε το πραγματικό κόστος για τους πελάτες κάθε εταιρείας προμήθειας.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, το πρόβλημα είναι πως κατά την παρουσίαση παρατέθηκαν αποκλειστικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πάγια κάθε εταιρείας καθώς και οι ρήτρες προσαρμογής που ενδεχομένως χρησιμοποιεί.
Επομένως, τα στοιχεία που δόθηκαν καταγράφουν μόνο εν μέρει την εμπορική πολιτική που ακολουθεί κάθε προμηθευτής και, κατά συνέπεια, τις επιβαρύνσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι πελάτες του.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης