Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έκρηξη» κερδών στο πετρέλαιο μετά την επίθεση στην Aramco - Στο +14,1% και τα 68,74 δολ. ανά βαρέλι το Brent

«Έκρηξη» κερδών στο πετρέλαιο μετά την επίθεση στην Aramco - Στο +14,1% και τα 68,74 δολ. ανά βαρέλι το Brent
Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε +13,8%
(upd) Ράλι σημείωσε σήμερα Δευτέρα (16/9) το πετρέλαιο, μετά την υψηλή μεταβλητότητα της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά 5%.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent είχε «άλμα» της τάξεως του +14,1% στα 68,74 δολ. ανά βαρέλι, ενώ χθες είχε καταγράψει ενδοσυνεδριακή άνοδο της τάξεως του +19,5% η οποία ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τις αρχές του 1991.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά +13,81% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,37 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η ενδοσυνεδριακή άνοδος της προηγούμενης συνεδρίασης ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί από τον Ιούνιο του 1998, και συγκεκριμένα κατά +15,5%.
Image
Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αναμένεται να μειώσει την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας κατά 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση επί του ζητήματος, αναφέρει ότι η πλήρης επαναφορά της παραγωγής θα μπορούσε να χρειαστεί εβδομάδες.
«Πιστεύουμε ότι οι επιθέσεις θα αποτελέσουν μία αφύπνιση για τους επενδυτές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμπεριλάβουν τους κινδύνους στην τιμή αργού πετρελαίου», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Frame Funds, Hue Frame, διευκρινίζοντας ότι «αν και η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα συρρικνωθεί βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να εφοδιάζουν αυτή τη συρρίκνωση».
«Με τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, οι συμμετέχοντες της αγοράς θα προσθέσουν επιπλέον παράγοντες κατά την επεξεργασία της αξίας του αργού, πέραν από τους σύνηθεις παράγοντες προσφοράς και ζήτησης», πρόσθεσε ο κ. Frame.
Ο διευθύνων σύμβουλο της Frame Funds ανέφερε μεταξύ άλλων ότι χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ινδονησία, οι οποίες προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, αναμένεται να είναι οι πιο ευάλωτες σε αυτή τη μείωση εφοδιασμού.
Ωστόσο, η βρετανική τράπεζα Barclays διευκρινίζει ότι η σχετική εξέλιξη «είναι απίθανο να περιορίσει δραματικά τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και οι αγορές πιθανότατα θα κοιτάξουν πέρα από τις βραχυπρόθεσμες διαταρχές της προσφοράς και της ζήτησης».
«Η αναπροσαρμογή των τιμών ωστόσο, σχετικά με τους κίνδυνους που αφορούν της προσφορά, είναι πιθανό να δώσει μία πιο παρατεταμένη ώθηση στις τιμές του πετρελαίου», αναφέρει μεταξύ άλλων η βρετανική τράπεζα.
Μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε χθες στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη και οπλισμένη» για μία ενδεχόμεη «απάντηση» στην επίθεση, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο ύστερα από την απόφασή του να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να εφοδιαστούν κανονικά οι αγορές.
Νωρίτερα, η πλευρά της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρησιμοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση γύρω από τις εισαγωγές πετρελαίου.
«Παρά το γεγονός ότι οι αγορές πετρελαίου είναι επαρκώς εφοδιασμένες γύρω από τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, θα παραμείνουν εύθραυθστες λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από την πλευρά της προσοφράς», αναφέρει ο αναλυτής της Phillip Futures, Benjamin Lu, προσθέτοντας ότι «η παρατεταμένη διακοπή της προσφοράς και οι αυξημεένες στρατιωτικές εντάσεις θα διατηρήσουν τους επενδυτές επικεντρωμένους γύρω τους αυξανόμενους κινδύνους της αγοράς για την τρέχουσα περίοδο».
Από την πλευρά της, η συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects δήλωσε ότι «αναμένουμε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να αναπληρώσουν το κενό, εάν παραταθεί η μείωση στη Σαουδική Αραβία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης