Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Δικαιωμάτα και ασφάλεια πάνε μαζί στο Μεταναστευτικό - Παραλάβαμε μια χαοτική κατάσταση

Κουμουτσάκος: Δικαιωμάτα και ασφάλεια πάνε μαζί στο Μεταναστευτικό - Παραλάβαμε μια χαοτική κατάσταση
"Παραλάβαμε μια κατάσταση χαοτική στο Μεταναστευτικό και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη με σαφείς κανόνες και δράσεις", τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
«To Μεταναστευτικό έχει δύο διαστάσεις: σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασία του αγαθού της ασφάλειας.
Εμείς δεν αγνοούμε καμία διάσταση.
Αντιθέτως τις συνδέουμε», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα".

Ο ίδιος, με αφορμή τις καθημερινές αφίξεις, σημειώνει ότι «αυτό επιβεβαιώνει το μείζον θέμα της προστασίας των συνόρων μας» και τονίζει ότι «χρειάζεται πρώτα απ΄ όλα αλλαγή φιλοσοφίας.
Διότι η φιλοσοφία της προηγούμενης κυβέρνησης υποβάθμιζε την διάσταση της ασφάλειας».
«Παραλάβαμε μια κατάσταση χαοτική στο Μεταναστευτικό και προσπαθούμε να βάλουμε τάξη με σαφείς κανόνες και δράσεις.
Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης να δημιουργηθούν στα νησιά, και οι κανόνες και νόμοι να εφαρμόζονται , και η ασφάλεια να προστατευτεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 Ερχόμενος από συνάντηση με τους πρέσβεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί ταυτόχρονη προσπάθεια σε δύο παράλληλα «μέτωπα», στο εσωτερικό και εξωτερικό, ενώ ειδικά στις διεθνές μέτωπο και ακόμα περισσότερο στο ευρωπαϊκό, χρειάζονται σαφή μηνύματα, στέρεες και αποτελεσματικές συνεργασίες στη βάση της αλληλεγγύης και της  υπευθυνότητας.
«Πάνω απ΄ όλα για να κερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, είναι απαραίτητη η σοβαρή ενημέρωση και η διαρκής διαβούλευση με τους εταίρους μας.
Οι χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους.
Αυτός είναι ο στόχος μου» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Επιπλέον, ο κ.Κουμοτσάκος αναφέρει ότι έχει διαπιστωθεί ότι έως σήμερα «δεν υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων δυναμική συμφωνίας για το Δουβλίνο IV ή για την κοινή πολιτική ασύλου» και για το λόγο αυτό στο μεσοδιάστημα συζητείται η εναλλακτική για ενδιάμεσους μηχανισμούς αλληλεγγύης, δηλαδή ανακατανομής,  και για έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για επιστροφές σε τρίτες χώρες».
Η Ελλάδα, προσθέτει ότι  «στηρίζει και τα δύο», ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι «η πολιτική επιστροφών είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να υπάρξει ομοφωνία», διότι δεν βλέπει κάποιο κράτος- μέλος να μη θέλει τις επιστροφές σε τρίτες χώρες».
Σχετικά  με  τις επιστροφές στην Τουρκία, ο κ. Κουμουτσάκος επισημαίνει  ότι υπάρχουν τρία κείμενα που διαμορφώνουν το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και η τελευταία, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, συνιστά κύριο εργαλείο  για τις επιστροφές.
«Είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία με μια ελληνοτουρκική πτυχή» και «πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα των λαθροδιακινητών, η Ελλάδα να κάνει επιστροφές -και αυτό θα έλθει ως αποτέλεσμα της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εξέτασης ασύλου- και η ΕΕ να κάνει το κομμάτι που την αφορά».
Ακόμη, αναφέρει την εντύπωση που του έκανε το γεγονός ότι η Ευρώπη συζήτησε δύο φορές πρόσφατα το ζήτημα των «ροών για την Κεντρική Μεσόγειο όταν το μείζον πρόβλημα είναι η Ανατολική», θέμα το οποίο έθεσε η Ελλάδα στην φινλανδική Προεδρία και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο ομάδας εργασίας την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Κάνοντας αναφορά την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο και στη συνάντησης που θα έχει με τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Πετρίδη, σημειώνει ότι θα μιλήσουν για το ζήτημα αυτό, με έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού  επιστροφών σε τρίτες χώρες και εκφράζει την ελπίδα να διαμορφωθεί συναντίληψη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας «ώστε να ευαισθητοποιούμε διαρκώς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ανάγκη να δώσουν προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης