Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεφάλαια... «φάντασμα» ύψους 15 τρισ. δολαρίων εντόπισε το ΔΝΤ - Δαιδαλώδεις επενδύσεις για φοροαποφυγή με επίκεντρο το Λουξεμβούργο!

tags :
Κεφάλαια... «φάντασμα» ύψους 15 τρισ. δολαρίων εντόπισε το ΔΝΤ - Δαιδαλώδεις επενδύσεις για φοροαποφυγή με επίκεντρο το Λουξεμβούργο!
Το Λουξεμβούργο, μια χώρα 600.000 ανθρώπων, φιλοξενεί τις ίδιες ΑΞΕ με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερες από την Κίνα
Σχεδόν 15 τρισ. δολάρια είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις που αντιστοιχούν σε funds που είναι… «φαντάσματα» εντόπισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε.
Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ επιχειρεί να περιγράψει τα κεφάλαια που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τους φόρους των πολυεθνικών εταιρειών.
Το σύνολο αυτό αντιπροσωπεύει το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως και αντιστοιχεί στο συνολικό ΑΕΠ της Κίνας και της Γερμανίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Αυτά τα είδη επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 10% την τελευταία δεκαετία παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, σύμφωνα με τη μελέτη του ΔΝΤ.

Το κεφάλαιο κατευθύνεται μέσω εταιρικών κελυφών που γενικά δεν έχουν καμία λειτουργία ή πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναφέρει.
"Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν συχνά σημαντική κινητήρια δύναμη για πραγματική διεθνή οικονομική ολοκλήρωση, τόνωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και αύξηση της παραγωγικότητας.
Αλλά τα κεφάλαια «φαντάσματα» είναι η χρηματοοικονομική και η φορολογική μηχανική που καταστρέφει τις παραδοσιακές στατιστικές άμεσων ξένων επενδύσεων και καθιστά δύσκολη την κατανόηση της γνήσιας οικονομικής ολοκλήρωσης, προσθέτει.
"Το Λουξεμβούργο, μια χώρα 600.000 ανθρώπων, φιλοξενεί τις ίδιες ΑΞΕ με τις ΗΠΑ και πολύ περισσότερες από την Κίνα.
Περίπου το ήμισυ αυτών των κεφαλαίων φιλοξενείται στο Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες, με μόλις 10 οικονομίες παγκοσμίως να κατέχουν πάνω από το 85% αυτών των επενδύσεων.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η "διεθνής συνεργασία" ήταν ζωτικής σημασίας για την επίλυση του θέματος.
«Πράγματι, το φθινόπωρο το ΔΝΤ πρότεινε διάφορες εναλλακτικές λύσεις για μια αναθεωρημένη διεθνή φορολογική αρχιτεκτονική, που κυμαίνεται από τους ελάχιστους φόρους μέχρι την κατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων στις οικονομίες προορισμού», αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία των πολιτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης