Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Serial killers οι Powell (Fed), Draghi (EKT), Kuroda (BoJ) – Το 2020 θα σκάσει η γιγαντιαία φούσκα των ομολόγων

tags :
Bank of America: Serial killers οι Powell (Fed), Draghi (EKT), Kuroda (BoJ) – Το 2020 θα σκάσει η γιγαντιαία φούσκα των ομολόγων
Η φούσκα των ομολόγων πρόκειται να σκάσει, καθώς η απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει παραμείνει σταθερά κάτω από 1,5%
To 1927 οι Yankees ήταν περίφημοι serial killers, λόγω των αστέρων που είχε, τους Babe Ruth, Lou Gehrig και Earl Combs, οι οποίοι "σκότωναν" στην κυριολεξία τον αντίπαλο.
Σήμερα οι serial killers είναι οι Jerome Powell, Mario Draghi και Haruhiko Kuroda - παγκόσμιοι κεντρικοί τραπεζίτες που «σκοπεύουν να ρίξουν την Wall Street στο καναβάτσο».
Αυτό αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett, επισημαίνοντας ότι έχουν υπάρξει 40 περικοπές επιτοκίων, με τελευταία την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει περαιτέρω τα καταθετικά επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, ενώ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Αν και είναι κατανοητό γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι ενωμένοι στο μέτωπο των νομισματικών κινήτρων, ο Hartnett προειδοποιεί ότι συμβάλλει στην τροφοδοσία μιας φούσκας ομολόγων που θα σκάσει το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ εισέρχεται σε ύφεση.
"Δεδομένου ότι η Wall Street είναι πενταπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με το αμερικανικό ΑΕΠ, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν κάθε κίνητρο να την κάνουν να συνεχίσει να μεγεθύνεται, προκειμένου να αντιστρέψουν τον κίνδυνο ύφεσης και του εμπορίου", έγραψε ο Hartnett.
Δεδομένου ότι το κίνητρο των κεντρικών τραπεζών είναι να αναζωογονήσουν μια οικονομία, προκαλώντας ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη που τελικά οδηγεί σε υψηλότερα επιτόκια, η συμπεριφορά των επενδυτών υποδηλώνει ότι δεν πιστεύουν ότι η πολιτική θα επιτύχει.
"Όλοι είναι τοποθετημένοι για να συνεχίσουν τη φούσκα ομολόγων", έγραψε ο Harnett.
Η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών έχει αναζωογονήσει το "ό, τι συμβαίνει", σύμφωνα με τα στοιχεία της ροής κεφαλαίων της EPFR και της BofA.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου, τόσο τα ομόλογα όσο και τα μετοχικά κεφάλαια εμφάνισαν εισροές, με τις εισροές στις μετοχές ύψους 14,4 δισ. δολαρίων κατέγραψαν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2018.
Τα κεφάλαια των ομολόγων εμφάνισαν μικρότερα κέρδη.
"Οι επενδυτές, όλοι, τροφοδοτούν τη φούσκα των ομολόγων", γράφει ο Hartnett, δείχνοντας το ρεκόρ εισροών φέτος σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.
"Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε "μανία ομολόγων", ενώ πλέον είναι κοινή πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη κατευθύνονται προς την τύχη της Ιαπωνίας, μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από τεράστια κυβερνητικά χρέη και παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών μαζί με αργή ανάπτυξη και ο χρόνιο αποπληθωρισμό.
Ο Harnett υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η πίστη στα ομόλογα είναι λανθασμένη και σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα.
Προσφέρει αυτό που περιγράφει ως το «σημαντικότερο διάγραμμα στον κόσμο», το οποίο προτείνει ότι η φούσκα των ομολόγων πρόκειται να σκάσει, καθώς η απόδοση 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει παραμείνει σταθερά κάτω από 1,5% .
Image
Εν τω μεταξύ, η πεποίθηση της αγοράς ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποτύχει να ενεργοποιήσουν τον πληθωρισμό είναι λανθασμένη, γράφει ο Hartnett.
Επισημαίνει την "αναλογία εξόδου" ή το ποσοστό των Αμερικανών που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους αυξάνεται, γεγονός που σηματοδοτεί συνήθως ταχύτερη αύξηση των μισθών και συνεπάγεται αύξηση του μισθού κατά 4% το επόμενο έτος.
Αυτό με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό σε επίπεδο οικονομίας.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα προκαλέσει την πτώση της φούσκας των ομολόγων, οδηγώντας σε υψηλότερες αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης