Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλίας - Στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση

S&P: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Πορτογαλίας - Στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση
Νέα αναβάθμιση προοπτικών για την Πορτογαλία
Σε αναβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) για την Πορτογαλία, από σταθερές σε θετικές, προχώρησε η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε «ΒΒΒ» και «Α-2» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, oι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το ότι η ικανότητα της Πορτογαλίας να εξυπηρετεί το υψηλό απόθεμα εξωτερικών υποχρεώσεων της συνεχίζει να ενισχύεται.
Τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το 2012 για την εξασφάλιση της ενιαίας νομισματικής πολιτικής εντός της ζώνης του ευρώ και για την εξάλειψη του κινδύνου εξωτερικού σοκ αναχρηματοδότησης, υποστήριξαν την ανάκαμψη, υπογραμμίζεται.
Πλέον, η καθιέρωση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και η επανεκκίνηση των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Ένα μεγάλο μέρος του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους της Πορτογαλίας, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 40% του ΑΕΠ, αντιστοιχεί σε υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας Banco de Portugal στην ΕΚΤ, επισημαίνεται.
«Η υποστηρικτική πολιτική στάση της ΕΚΤ, παράλληλα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Πορτογαλία, βελτίωσε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και μείωσε το κόστος εξυπηρέτησης του εμπορικού εξωτερικού χρέους.
Από το 2012, οι δανειολήπτες έχουν πληρώσει περίπου το 20% του ΑΕΠ στο καθαρό εξωτερικό χρέος.
Κατά την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 44% του ΑΕΠ. (…)
Οι πορτογαλικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την κερδοφορία και την αποτελεσματικότητα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης πιστώσεων.
Η ικανότητα να παράγουν κέρδη των τραπεζών εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική πίεση, δεδομένων των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων.
Υπολογίζουμε ότι τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία αντιπροσωπεύουν το 13% των ακαθάριστων εγχώριων δανείων στα τέλη του 2018», σχολιάζεται.
Οι οικονομικές προβλέψεις του αμερικανικού οίκου για την Πορτογαλία:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης