Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ρήγμα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος η πρόταση στελέχους του για κυβερνητική συμμαχία με Sanchez

tags :
Ισπανία: Ρήγμα στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος η πρόταση στελέχους του για κυβερνητική συμμαχία με Sanchez
Ισπανία: Ρήγμα προκαλεί στους κόλπους του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) η πρόταση σημαντικού στελέχους του για κυβερνητική συμμαχία με τον Σάντσεθ
Η χθεσινή (12/9) πρόταση του δεξιού προέδρου της Γαλικίας N. Feihoo στον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας P. Sanchez να προτείνει στον πρόεδρο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) P. Cassado να σχηματίσουν κυβέρνηση "Μεγάλης Συμμαχίας", προκειμένου να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο, που ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε νέες κάλπες, έχει προκαλέσει μεγάλους τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματός του.
 Η δήλωση του Feihoo πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού Onda Cero, τη στιγμή που ο Cassado σε εκδήλωση στο Τολέδο προωθούσε σε μέλη του κόμματος την ιδέα της ενιαίας ισπανικής δεξιάς (Espaa Suma), που θα συγκεφαλαιώνει και τις τρεις παρατάξεις της, το ΡΡ, τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox.
 Η ιδέα της ενιαίας δεξιάς, μαζί με το Vox, δεν αρέσει σε πολλά στελέχη του ΡΡ και ο ίδιος ο Feihoo έχει εκφράσει την ανοικτή αντίθεσή του, όπως πρόσφατα έκανε μέσω της εφημερίδας La Voz de Galicia.
Στη χθεσινή του συνέντευξη πήγε ακόμη μακρύτερα, καλώντας τον Sanchez να μην εμπιστευθεί τους αριστερούς Podemos--με τους οποίους άλλωστε οι διαβουλεύσεις για στήριξη της κυβέρνησής του έχουν αποτελματωθεί--και να προτείνει ένα σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας στο ΡΡ.
«Θα επέλυε πολλά προβλήματα στην Ισπανία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλικίας.
Βέβαια, στην ίδια συνέντευξη ο Feihoo στηλίτευσε τη «σκόπιμη αποτυχία» των διερευνητικών διαβουλεύσεων του Sanchez, οι οποίες διεξάγονται σε επίπεδο στελεχών κομμάτων κι όχι των αρχηγών τους, που κατά τον ίδιον σκοπό έχουν να εκβιάσουν τις εξελίξεις, ώστε οι πάντες να αποδεχθούν στο τέλος να σχηματίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός μία δική του, μονοκομματική, κυβέρνηση.
«Δεν είναι κάτι το καινούργιο. Στην ουσία, εκείνο που λέει ο Feihoo είναι πως ο Sanchez δεν κάνει τίποτε για να βγούμε από το πολιτικό αδιέξοδο και να επιλύσει την προβληματική κατάσταση που βιώνει η χώρα», ήταν η πρώτη αντίδραση από πηγές της ηγεσίας του ΡΡ.
Με την πρόταση του Feihoo συμφωνούν κι αρκετά βαρύνουσας σημασίας στελέχη του ΡΡ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα της δεξιάς-ακροδεξιάς.
Όπως ο επικεφαλής του κόμματος στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων) A. Alonso, αλλά κι εν μέρει και ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας Χ. Moreno, του οποίου η αυτόνομη Περιφέρεια πρώτη εφάρμοσε το σύστημα της συγκυβέρνησης με τη στήριξη του Vox και ήδη δέχεται τις πιέσεις των ακροδεξιών.
Ο Moreno έχει επίσης συζητήσει με τον Cassado ποιο θα πρέπει να είναι «το πιο θεσμικό προφίλ» που θα πρέπει να επιδιώξει το κόμμα.
Ωστόσο, παρ' όλο που τα στελέχη αυτά συμφωνούν με τον Feihoo, επισημαίνουν πως επί του παρόντος δεν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των Σοσιαλιστών του PSOE και το Λαϊκό Κόμμα, όσο κι εάν αυτό θα ήταν επωφελές για τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης