Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κίνδυνο το μονοπώλιο σπάνιων γαιών της Κίνας

tags :
Σε κίνδυνο το μονοπώλιο σπάνιων γαιών της Κίνας
Ανεβάζουν στροφές οι αμφισβητίες του μονοπωλίου σπάνιων γαιών της Κίνας
Η κυριαρχία δεν είναι μια λέξη που το Πεντάγωνο και ο Λευκός Οίκος θέλουν να ακούν όταν δεν ακολουθείται από την λέξη ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή, εν μέσω εμπορικού πολέμου με το Πεκίνο, είναι μια λέξη που οι αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να την ακούνε ακόμη λιγότερο ειδικά όταν ακολουθείται από την λέξη Κίνα.
Ωστόσο, σε ένα στρατηγικό τομέα, υπάρχει μια αληθινή κινεζική κυριαρχία που πολλοί άνθρωποι ανησυχούν.
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων ζωτικής σημασίας για μια ποικιλία προϊόντων, από μαγνήτες έως μπαταρίες, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών EV - ένα πεδίο μάχης για διάφορες τεχνολογίες μπαταριών.
 Η Κίνα κατέχει το 85% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών και σε αντίθεση με άλλες χώρες έχει περάσει δεκαετίες αναπτύσσοντας τις αποδοτικότερες τεχνολογίες όχι μόνο για την εξαγωγή τους αλλά και για την επεξεργασία αυτών των δεκαεπτά μετάλλων.

Επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας «Made in China»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την άλλη πλευρά, εισάγουν τις περισσότερες από τις σπάνιες γαίες που χρειάζονται - με το 75% αυτών των εισαγωγών να προέρχονται από την Κίνα - και υπάρχει φόβος εάν η Κίνα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το μονοπώλιο σπανίων γαιών ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο, η ζημιά μπορεί να είναι σημαντική.
Υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτόν τον φόβο, διότι υπάρχει προηγούμενο της Κίνας να χρησιμοποιεί ως «εμπορικό όπλο» τις εξαγωγές σπάνιων γαιών.
Πριν από οκτώ χρόνια, μια εμπορική διαμάχη με την Ιαπωνία ώθησε το Πεκίνο στο να προχωρήσει σε εμπάργκο εξαγωγών σπανίων γαιών στην Ιαπωνία.
Η ξέφρενη αποθεματοποίηση έστειλε τις τιμές στα ύψη.
Ευτυχώς, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα – παραγωγός σπάνιων γαιών.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει τουλάχιστον ένα αναξιοποίητο κοίτασμα σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τώρα δύο εταιρείες ετοιμάζονται να το εκμεταλλευτούν.
Οι Rare Earth και Texas Mineral Resources Corp. πρόσφατα ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Round Up στο Τέξας, το οποία, σύμφωνα με τις εταιρείες, έχει άφθονα αποθέματα από τις 15 από τις 17 σπάνιες γαίες μαζί με άλλα ορυκτά που κρίνονται κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτών των αποθεμάτων θα ήταν αρκετά φθηνή ώστε να καταστεί ανταγωνιστική.
Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών προβλέπει αρχικά το κεφάλαιο 350 εκατομμυρίων δολαρίων και εκτιμά την περίοδο αποπληρωμής σε αυτό το κεφάλαιο μόλις σε 1,4 χρόνια.
Η ετήσια παραγωγή παρατηρείται σε πάνω από 2.000 τόνους με την οικονομική ζωή του ορυχείου να εκτιμάται σε 20 χρόνια, εξορύσσοντας το 14% της υπάρχουσας εκτίμησης των πόρων.
Δεδομένου ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι, η πιθανή ζωή του ορυχείου θα μπορούσε να διαρκέσει 140 χρόνια.
Η εκκίνηση έχει προγραμματιστεί για 30 μήνες από τώρα.
Εν τω μεταξύ, στην Αυστραλία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέλεξε πρόσφατα 15 έργα εξόρυξης σπάνιων γαιών, τα οποία θα υποστηρίξει ως μέρος μιας κοινής προσπάθειας με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντισταθούν στην κυριαρχία της Κίνας. Μαζί, αυτά θα απαιτούσαν χρηματοδότηση ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο τομέας των κρίσιμων ορυκτών είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα, με πολλές από τις προηγμένες δυνατότητές μας να εξαρτώνται από αυτές.
Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να έχουμε μια ασφαλή πηγή εφοδιασμού, ειδικά δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών χτυπημάτων», δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Linda Reynolds.
Οι σπάνιες γαίες είναι ζωτικής σημασίας για τις ανεπτυγμένες οικονομίες όχι μόνο λόγω των εφαρμογών αμυντικής βιομηχανίας αλλά επειδή βρίσκονται σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή.
Η ανακύκλωση δεν αποτελεί επιλογή επειδή χρησιμοποιούνται σε λεπτά ποσά, γεγονός που καθιστά προς το παρόν εξόρυξη για επαναχρησιμοποίηση πολύ δαπανηρή.
Η αρχή της τοπικής παραγωγής έχει την καλύτερη έννοια, έστω και με καθυστέρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης