Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Το «πάρτι» για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχει τελειώσει

Forbes: Το «πάρτι» για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχει τελειώσει
Η «χρυσή εποχή» της τεχνολογίας έρχεται στο τέλος της
Οι χρυσές μέρες των μεγάλων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας φτάνουν στο τέλος τους.
Η Google, χθες (12/9) υποχρεώθηκε να καταβάλει πάνω από 1 δισ. δολάρια ως πρόστιμο στις γαλλικές αρχές με την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Google δεν είχε δηλώσει δραστηριότητές της στην Γλλία. Έτσι, διευθετώντας το ζήτησμα, η Google συμ΄φωνησε με το επιχείρημα της γαλλικής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό όμως δημιουργεί "προηγούμενα" για το μέλλον, το οποίο δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Πέραν του ύψους του προστίμου (συν τους φόρους), η Google έχει μέχρι τώρα συμβάλει ελάχιστα στον τομέα αυτό σε άλλες χώρες, κυρίως επειδή σχεδόν αναφέρει όλες τις πωλήσεις της στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Για παράδειγμα η Amazon πλήρωσε φόρο ετιρειών μόλις 16,5 δισ. ευρώ στα έσοδα της Ε.Ε. το 2016. Ομοίως, το Facebook πλήρωσε 15,8 εκ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 παρά τα κέρδη 1,3 δισ. λιρών στο "νησί".
Ωστόσο, αυτή η "βόλτα" τελειώνει για τις εταιρείες τεχνολογίας μετά την καταδίκη της Google στην Γαλλία. Η αρχή πάντως έχει γίνει μερικά χρόνια πριν ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες άρχισαν να προσποιούνται ότι θα χρειαζόταν να πληρώσουν περισσότερα.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως η Apple «συμφωνούν» να πληρώσουν πρόστιμα και επίσης φόρους: γνωρίζουν ότι πολλές από τις κυβερνήσεις του κόσμου έρχονται γι 'αυτούς. Κατά τα τελευταία χρόνια, η επίρριψη δημοσίων και πολιτικών δυναμικών οικοδομεί τις προσπάθειες αμφισβήτησης των μονοπωλιακών θέσεων των μεγάλων πολυεθνικών τεχνολογιών, μείωσης του μεγέθους τους και εξασφάλιση της συμβολής αξίας (δηλ. Φόρου) που είναι περισσότερο ανάλογη προς τα κέρδη και τα έσοδα που αντλούν από τις χώρες στις οποίες λειτουργούν.
Πράγματι, τώρα που οι εταιρείες όπως η Google και η Apple έχουν ήδη συμφωνήσει να αποπληρώσουν τους φόρους στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό μπορεί μόνο να ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν παρόμοιες δικές τους δράσεις και να απαιτούν όλο και μεγαλύτερες φορολογικές εισφορές. Αυτό είναι εμφανές όχι μόνο με τον Φόρο Ψηφιακών Υπηρεσιών της Γαλλίας (3%), αλλά με παρόμοιους φόρους που σχεδιάζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την ΕΕ, και για να μην αναφέρουμε την G20.
Η G20 πρόκειται να δημοσιεύσει την τελική της έκθεση σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής ενός διεθνώς συντονισμένου φόρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες το 2020. Εάν κολουθήσουν ακολουθήσουν και άλλες χώρες με τακτικές σκληρές για τις μεγάλες τεχνολογίες, θα είναι μόνο θέμα χρόνου πριν διαπιστώσει ο χρόνος ότι η ισχύς τους στην αγορά φθίνει σημαντικά. Δεν θα είναι πλέον σε θέση να επωφεληθούν τόσο εξωφρενικά από τις μονοπωλιακές πλατφόρμες που έχουν στη διάθεσή τους, ούτε θα είναι πλέον σε θέση να απομακρύνουν τους μικρότερους ανταγωνιστές με τέτοια ευκολία.
Γι 'αυτό και η Χρυσή Εποχή των μεγάλων τεχνολογιών έρχεται στο τέλος. Αλλά με τη μετάβασή του, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η βιομηχανία τεχνολογίας γίνεται πιο ανταγωνιστική και καρποφόρα και επίσης πιο ικανή να παράγει τις σημαντικές καινοτομίες που κάνουν τη ζωή μας πιο πλούσια και όχι φτωχότερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης