Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών ένας ανοδικός κύκλος για χρυσό και ασήμι

tags :
Προ των πυλών ένας ανοδικός κύκλος για χρυσό και ασήμι
Προ των πυλών ένας ανοδικός κύκλος για χρυσό και ασήμι
Ο κόσμος έχει βιώσει μια δεκαετία ανάπτυξης που τροφοδοτείται από πολύ χαμηλά επιτόκια, αυξανόμενη προσφορά χρήματος και ιστορικά επίπεδα χρέους.
Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται μπορούν τα πολύτιμα μέταλλα να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους επενδυτές;

Μέρος Α: Η αρχή ενός νέου κύκλου

Το σημερινό infographic έρχεται από την Endeavour Silver και περιγράφει ορισμένους βασικά γεγονότα που προηγούνται ενός ανοδικού κύκλου της τιμής του χρυσού και του αργύρου.

Οι τραπεζίτες δημιουργούν οικονομικές φούσκες

Από το 2008, οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν μια ιστορική παρέμβαση στις αγορές, τυπώνοντας χρήματα και διασώζοντας τις μεγάλες τράπεζες. Με φθηνά και άφθονα χρήματα, αυτή η στρατηγική λειτούργησε τόσο καλά ώστε δημιούργησε μια «bull market» σε όλους τους τομείς - εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα.
Οι χρηματιστηριακές αγορές, ο δανεισμός και οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν.
 Εν τω μεταξύ, o ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα, όπως και το χρέος των εταιρειών, των κυβερνήσεων και των νοικοκυριών.
 Μέχρι το 2018, το συνολικό χρέος έφτασε σχεδόν 250 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Νόμισμα έναντι πολύτιμων μετάλλων

Ο κόσμος ξεχειλίζει σε άνευ προηγουμένου ποσά δολαρίων και αυτά τα δολάρια κυνηγούν μια περιορισμένη προσφορά αγαθών.
Ιστορικά μιλώντας, είναι μόνο θέμα χρόνου πριν η τιμή των προϊόντων αυξηθεί ή πληθωριστεί – διαβρώνοντας έτσι την αγοραστική δύναμη κάθε δολάριο.
Ο χρυσός και το ασήμι είναι μερικά από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό, διατηρώντας την αξία τους.
Ο χρυσός και το ασήμι είναι χρήματα... όλα τα υπόλοιπα είναι πίστωση.

 JP Morgan

Η τέλεια ιστορία για ένα ράλι τιμών για χρυσό και ασήμι;
Οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διάφορους δείκτες για να κατανοήσουν την αρχή ενός ανοδικού κύκλου για το χρυσό και το ασήμι.

 Χρυσός/Futures για το ασήμι

 Οι περισσότεροι επενδυτές δεν εμπορεύονται φυσικό χρυσό και ασήμι, αλλά futures  με την υπόσχεση να αγοράσουν σε μια μελλοντική τιμή.
Κάθε εβδομάδα, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιεύουν την αναφορά «Συμμετοχή των εμπόρων» COT.
Η παρούσα έκθεση συνοψίζει τις θέσεις (long/short) των εμπόρων για ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα.
Συνήθως, οι κερδοσκόποι είναι «long» και χρηματιστές short.
Καθώς η διαφορά μεταξύ των τιμών χρυσού και αργύρου μειώνεται (δηλαδή η συμπίεση της αναλογίας), η ιστορία υποδηλώνει ότι οι τιμές αργύρου μπορούν να κάνουν μεγάλες κινήσεις προς τα πάνω σε τιμές.
Η συμπίεση του λόγου χρυσού προς άργυρο βρίσκεται τώρα σε υψηλά επίπεδα και μπορεί τελικά να επανέλθει στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, γεγονός που συνεπάγεται ισχυρή μεταβολή των τιμών που επικρατεί για το ασήμι.

 Σπανιότητα: Η πτώση της παραγωγής αργύρου

 Η παραγωγή αργύρου μειώνεται παρά την αυξανόμενη σημασία της ως ασφαλούς αντιστάθμισης, καθώς και τη χρήση της σε βιομηχανικές εφαρμογές και τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 Η ασημένια εξαίρεση

 Το ασήμι δεν είναι μόνο κέρματα, ράβδους, κοσμήματα και τα ασημικά της οικογένειας.
Ξεχωρίζει από τον χρυσό με τις πρακτικές βιομηχανικές χρήσεις του, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 56,1% της ετήσιας κατανάλωσής του.
Το ασημί θα συνεχίσει να είναι ένα κρίσιμο υλικό στην ηλιακή τεχνολογία.
Ενώ τα φωτοβολταϊκά σήμερα αντιπροσωπεύουν το 8% της ετήσιας κατανάλωσης αργύρου, αυτό θα αλλάξει με τη δραματική αύξηση της χρήσης των ηλιακών τεχνολογιών.

Η τιμή του χρυσού και του αργύρου

Η πρόβλεψη της ακριβούς τιμής του χρυσού και του αργύρου δεν είναι επιστήμη, αλλά υπάρχουν σαφή σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση που θα οδηγηθούν οι τιμές τους.
Οι τιμές του χρυσού και του αργύρου δεν αντανακλούν με ακρίβεια έναν κόσμο που ξεχειλίζει με φθηνά και εύκολα χρήματα, αλλά τώρα μπορεί να είναι καιρός να λάμψουν.
 
 
Πηγή infographic: Visual Capitalist
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης